Στο 59,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε ανέλθει μέχρι η προσέλευση των Γάλλων στο σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών, εκλογών, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Με βάση αυτό το ποσοστό, εκτιμάται ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία.

Άγνωστη εξάλλου είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Κύπρου. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19:00 και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Τούτου δοθέντος, στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες περίπου λαμβάνει το κάθε κόμμα, βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα.

Κατά πάσα πιθανότητα, τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα, τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ