Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για εξασφάλιση ομοφωνίας επί του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που θα αρχίσει στις πέντε το απόγευμα και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.
Η γαλλική Προεδρία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέθεσαν πρόταση που προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο μεταφέρεται διά θαλάσσης, με εξαίρεση για δύο χρόνια, του πετρελαίου που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Η Ουγγαρία, που εξαρτάται κατά το 65% από το ρωσικό πετρέλαιο, εναντιώνεται στο εμπάργκο και ζήτησε τουλάχιστον εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού για τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σχεδόν οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Τις θέσεις της Κύπρου θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με την επιβολή του έκτου πακέτου κυρώσεων στη Μόσχα, βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος συμμετέχει σήμερα και αύριο στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του, τόσο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις όσο και την νέα του πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει το Κυπριακό από το αδιέξοδο στο οποίο το οδήγησε η τουρκική αδιαλλαξία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ενεργειακό ζήτημα, οι δραματικές συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και οι σοβαροί κίνδυνοι αποσταθεροποιήσεις που παρατηρούνται σε πολλά μέρη του κόσμου ένεκα της αύξησης των τιμών