Διεξάγεται σήμερα η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά την χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, στις 7 Νοεμβρίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκοιμήθη μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Τον Αρχιεπισκοπικό θώκο διεκδικούν κατά ιεραρχική τάξη οι Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Η διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, διεξάγεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο είναι η κατάρτιση του τριπροσώπου, με καθολική ψηφοφορία και στο δεύτερο στάδιο είναι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Σήμερα Κυριακή, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εκλογικό Κατάλογο, καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν εκ των 6 υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Η ψηφοφορία για τις αρχιεπισκοπικές ξεκινά στις 10 το πρωί  και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα , με διακοπή για μεσημβρινό διάλειμμα μεταξύ μία και 2 .

Αν χρειαστεί θα δοθεί κάποια παράταση, 1 ώρας.

Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι στις 10 θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, στην Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου, Κέντρο Α’, στη Λεμεσό.

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι 942 στο σύνολο παγκύπρια.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος ψηφοφόρος μπορεί να μάθει σε ποιο Εκλογικό Κέντρο ψηφίζει, αν είναι εγγεγραμμένος,  μέσω της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου.  https://churchofcyprus.org.cy στο σύνδεσμο με τίτλο «Μάθε που Ψηφίζεις» .

Για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή προς περαιτέρω διευκόλυνσή τους, το εκλογικό τους βιβλιάριο το οποίο περιέχει τον αριθμό ταυτότητας μέσω του οποίου θα γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και της ολοκλήρωσης της κατά τόπους καταμέτρησης στα εκλογικά κέντρα, το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων συμπληρώνεται και σφραγίζεται, ενώ ένας εκ των Βοηθών αποστέλλει τα αποτελέσματα με τηλεομοιότυπο στο Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Ο Προεδρεύων, ο οποίος παραμένει στο Εκλογικό Κέντρο με την κάλπη, φωτογραφίζει το Φύλο Καταμέτρησης Ψήφων με το κινητό του και το αποστέλλει και ηλεκτρονικά στο email που τους έχει δοθεί.

Η παράδοση της κάλπης στις οικίες επαρχιακές διοικήσεις γίνεται μόνο από τον Προεδρεύοντα.

Το Φύλλο Καταμέτρησης Ψήφων περιλαμβάνει αριθμητικά και ολογράφως τους ψήφους των υποψηφίων, ενώ τα αποτελέσματα, συγκεντρωτικά, για 942 κέντρα, θα βγουν από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου, στην Αρχιεπισκοπή.

Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, οι επόμενες τρεις μέρες είναι μέρες ενστάσεων. Μετά την πάροδο των τριών ημερών, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών θα μαζέψει όλες αυτές τις ενστάσεις αν υπάρχουν και θα πρέπει να τις παραδώσει στον Τοποτηρητή και στην Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο.

Ακολούθως εντός 3 ημερών, η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί.

Εξάλλου, ένας μεγάλος αριθμός μελών της Αστυνομίας θα συνδράμει σήμερα για την ομαλή διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, μέσα και έξω από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι η Αστυνομία θα αναλάβει την αστυνόμευση και την τήρηση του νόμου και της τάξης σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.

Λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων και η ίδια η Επίτροπος θα επισκέπτονται σήμερα εκλογικά κέντρα για έλεγχο αναφορικά με συστάσεις τους.