Διεξάγεται το Σάββατο ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων στους μεγάλους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται στην Δυτική Όχθη και τελούν υπό την διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως ορίζει η νομοθεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2021 αναδείχθηκαν τα νέα αυτοδιοικητικά συμβούλια των μικρών χωριών και κωμοπόλεων της Δυτικής Όχθης.

Κατά την σημερινή δεύτερη φάση, οι κάλπες θα στηθούν στα μεγαλύτερα παλαιστινιακά αστικά κέντρα της Δυτικής Όχθης, ως επίσης και σε όσα χωριά και κωμοπόλεις δεν έγιναν οι εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα πραγματοποιηθούν εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τον πρώτο γύρο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών (11 Δεκεμβρίου 2021) αναμετρήθηκαν συνολικά 745 εκλογικοί συνδυασμοί για την πλήρωση των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων σε μικρά χωριά και κωμοπόλεις της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, μόνο σε 154 δήμους και κοινότητες συμμετείχαν στις εκλογές περισσότεροι του ενός εκλογικού συνδυασμού. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υποβλήθηκε κανένας εκλογικός συνδυασμός, με αποτέλεσμα τα μέλη των αυτοδιοικητικών συμβουλίων να διοριστούν από την πολιτική ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, που ελέγχει η παράταξη Φατάχ. Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο ήταν ιδιαίτερα υψηλό (66,14%) και άνω του 70% των εκλεγέντων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων αυτοκαθορίζονταν ανεξάρτητοι.

Κατά τον επικείμενο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαρτίου 2022 θα αναμετρηθούν συνολικά 259 εκλογικοί συνδυασμοί, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αυτοκαθορίζονται ως ανεξάρτητοι. Μόνο σε 50 δήμους και κοινότητες θα αναμετρηθούν άνω του ενός εκλογικού συνδυασμού.

Η οργάνωση Χαμάς αποφάσισε να απέχει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά της να ορισθούν ως εκλογοδικεία τα δικαστήρια που εδρεύουν στην Γάζα και που ελέγχονται διοικητικά από αυτήν. Αντιστοίχως, το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να ορίσει εκείνη τη σύνθεση των εκλογοδικείων στη Γάζα, απορρίφθηκε από την πλευρά της Χαμάς, η οποία ελέγχει de facto τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.