Έχει παραπεμφθεί στις «ελληνικές καλένδες» η πειθαρχική έρευνα και κατ’ επέκταση η απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά, που ξέσπασε στο τμήμα αποθείωσης της «Μονάδας 3» στο Βασιλικό το Νοέμβριο 2016, από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, με την επίκληση πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερωτήματα που υπέβαλε γραπτώς το Κανάλι 6 στη νέα Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ μας ανέφερε πως έχει διεξαχθεί Πειθαρχική Έρευνα και προωθήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου με την προηγούμενη του σύνθεση, από το οποίο είχε ξεκινήσει η πειθαρχική δίωξη για το συγκεκριμένο συμβάν.

Ενόψει, προσθέτει, πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σε άλλη περίπτωση, που ανατρέπει ή επηρεάζει για τυπικούς λόγους και την κρινόμενη υπόθεση, η Κατηγορούσα Αρχή διέκοψε τη δίωξη με δικαίωμα του Διοικητικού Συμβουλίου να την επαναρχίσει, μετά από σχετική νομική γνωμάτευση και αξιολογώντας την κατάσταση που θα διαμορφώνεται στη συνέχεια με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ προσθέτει ότι θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση τους Κανονισμούς της, τις Πρόνοιες του Πειθαρχικού της Κώδικα και λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο Συμβούλιο της ΑΗΚ μας είχε απαντήσει τον Ιούλιο του 2021 ότι η διαδικασία της πειθαρχικής έρευνας ξεκίνησε εντός του 2018 και πως λόγω του ότι υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον Κορωνοϊό, υπήρξε μια «αιτιολογημένη» καθυστέρηση.

Το προηγούμενο ΔΣ της ΑΗΚ είχε προσθέσει ότι παρακολουθούσε την πρόοδο του θέματος και προανήγγειλε πως αυτή επρόκειτο να συνεχιστεί και να περατωθεί με το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το νέο Διοικητικό αποφάσισε τελικά να διακόψει τη διαδικασία.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο συμβούλιο της Αρχής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα μας κατά πόσο έχει υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς, άμεσης και έμμεσης λόγω της καθυστέρησης στη λειτουργία της μονάδας από την πυρκαγιά.

Πάντως η εφημερίδα Πολίτης έγραψε στις 3/6/2019 ότι στοίχησε περισσότερα 61 εκατομμύρια ευρώ, το επιπρόσθετο καύσιμο που χρησιμοποίησε η ΑΗΚ από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τότε, λόγω της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το σύστημα αποθείωσης στη μονάδα 3 του Βασιλικού, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας και υποχρεώνοντας την ΑΗΚ να χρησιμοποιεί άλλες, πιο ενεργοβόρες, μονάδες για την ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόσθεσε δε, πως από αυτά τα 50 μεταφέρθηκαν μέσω των λογαριασμών στους ώμους των καταναλωτών ρεύματος.

Υπέδειξε τέλος πως η εκτίμηση για το κόστος των 50+11 εκατ. ευρώ ανήκε στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.