Στις 15 Οκτωβρίου προκηρύσσονται οι προσφορές για την προμήθεια και την εγκατάσταση των έξυπνων φώτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος εκτιμά ότι η εγκατάστασή τους θα αρχίσει μέσα του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2025.

Πρόκειται για ένα σύστημα περιφερειακού ελέγχου και διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό «θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό».

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ τα έξυπνα φώτα μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων θα διαχειρίζονται την τροχαία κίνηση και θα δίδουν την ανάλογη προτεραιότητα.

Με απλά λόγια, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «ένα άτομο δεν θα περιμένει πλέον στο κόκκινο αν στο πράσινο δεν περνά κάποιος. Τα έξυπνα φώτα θα αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο όχημα στη συγκεκριμένη διαδρομή και θα δίδουν προτεραιότητα στο όχημα που βρίσκεται σταματημένο στο κόκκινο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε, διαπιστώνεται ότι στις χώρες, όπου έχουν εγκατασταθεί τα συγκεκριμένα συστήματα, σημειώθηκε μείωση στο κυκλοφοριακό, με μια βελτίωση που ξεκινά από το 10% και φτάνει μέχρι το 35%.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι σκοπός είναι τα έξυπνα φώτα να εγκατασταθούν σε όλη την Κύπρο, για να σημειώσει πως αυτά στοχεύουν στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας του οδικού δικτύου.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να αρχίσει η εγκατάστασή τους, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως μετά την προκήρυξη των προσφορών εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατακύρωση ανάδοχου γύρω στον Μάρτιο του 2024.

Τα έξυπνα φώτα λειτουργούν πιλοτικά από το 2021 στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, το σύστημα θα μπορεί να δίνει, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα στα λεωφορεία και σε οχήματα εκτάκτου ανάγκης και θα μπορεί να ενημερώνει άμεσα για βλάβες σε φώτα τροχαίας.