Η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East-Med ακριβό και χρονοβόρο.

Επεσήμανε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ έχουν την άποψη ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση έργων αμοιβαίου οφέλους που θα συμβάλουν άμεσα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο για το μεταβατικό στάδιο που θα μεσολαβήσει μέχρι να φτάσουμε στην κατάργηση των συμβατικών πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν ο αγωγός EastMed είναι τώρα μια ζωτική επιλογή για τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  η κα. Νούλαντ είπε πως «η ιδέα εκεί είναι να δημιουργηθεί ένας πολύ μακρύς αγωγός σε πολύ βαθιά νερά σε διάστημα περίπου 10 ετών και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ ακριβό, μη οικονομικά βιώσιμο και θα διαρκέσει πάρα πολύ».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτό που αναζητούν όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες είναι επιλογές για περισσότερο αέριο και πετρέλαιο για μια σύντομη μεταβατική περίοδο.

 Η κα. Νούλαντ είπε πως η ιδέα είναι να επωφεληθούν όλοι γιατί υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας παντού.

 Αναφερόμενη στο κυπριακό και ερωτηθείσα αν κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες των ΗΠΑ προς τις δυο πλευρές στην Κύπρο για να βοηθηθούν να προχωρήσουν στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού, σημείωσε πως «ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε τις απόψεις τόσο στο βορρά όσο και στον νότο», εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία και στον βορρά και στον νότο του νησιού».

 «Αλλά πρωταρχικά αυτή είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε εάν υπάρχει σύγκλιση απόψεων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε», πρόσθεσε.

 Αναφερόμενη στη συνάντησή της αργότερα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είπε πως θα του μιλήσει για τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά ένα δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά» τόνισε.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε φραστικό λάθος στη διάρκεια των δηλώσεων της αποκαλώντας τον Ερσίν Τατάρ «Πρόεδρο του βορρά», ωστόσο στη συνέχεια διόρθωσε το λάθος και απολογήθηκε, αποδίδοντας το στην κούραση της.