Στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα.

Από το πρωί λειτουργούν εκ νέου 197.000 επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός νησιών) ενώ επιστρέφουν και οι μαθητές σε Γυμνάσιο και Λύκειο (Α’ και Β’ τάξη).

Συνολικά, από σήμερα εκτός των 197.000 επιχειρήσεων, επιστρέφουν στη δουλειά 532.000 εργαζόμενοι. Το ποσοστό ανοίγματος των επιχειρήσεων από σήμερα πιάνει το 65%. Από σήμερα επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και μεταξύ άλλων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

Παράλληλα, ανοίγουν και πάλι όλοι οι αρχαιολογικοί χώρο, με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων εφαρμόζοντας το εκ περιτροπής σύστημα παρουσίας.

Επίσης, από σήμερα είναι ελεύθερη και η μετακίνηση εκτός νομού μόνιμης κατοικίας με εξαίρεση τα νησιά. Τα ταξίδια στα νησιά θα επιτραπούν αργότερα, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια όπου οι πολίτες μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν κανονικά. Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Τέλος, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από/προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

ΚΥΠΕ