Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία σήμερα και αύριο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μεταβαίνει στην Άγκυρα προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις της Τουρκίας επί σειράς θεμάτων που απασχολούν τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κορυφαία ζητήματα αυτή στη στιγμή είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, οι κινήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης και η πρόκληση έντασης στον Έβρο.

Στο μεταξύ, με tweet του ο Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποίησε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και πως υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για την υπέρβαση των διαφορών στο κυπριακό.

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις», έγραψε ο Μπορέλ στην ανάρτησή του.