Εντός Μαΐου αναμένεται να υπάρξει οριστική κατάληξη για την θέσπιση κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Μετά την συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη διαφάνηκε ότι η Υπουργός Εργασίας σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις έχουν φτάσει στην τελευταία κρίσιμη φάση.

Η κ. Αιμιλιανίδου έδωσε στους κοινωνικούς εταίρους προθεσμία 20 ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τις τελικές τους απόψεις, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα παρουσιάσει για τον κατώτατο μισθό.
Όπως πληροφορηθήκαμε κρίσιμα σημεία είναι το θέμα της περιόδου προσαρμογής που αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις μέχρι να εφαρμόσουν τον κατώτατο μισθό. Επίσης φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το ύψος του μισθού.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων η Υπουργός Εργασίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι εκεί και όπου εφαρμόζονται θα διασφαλιστούν, χωρίς να επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό.
Οι συντεχνίες ζήτησαν διασαφήνιση αυτής της αναφοράς, μέσα από την τελική πρόταση.

Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημειώνει ότι ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικό να οδηγήσει στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και να επιφέρει μείωση του μισθολογικού χάσματος.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας επισημαίνει ότι είναι θετικό πως τα πράγματα οδεύουν σε συμφωνία και πως ξεκαθαρίστηκε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις ρυθμίσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

Σε δηλώσεις του στον Σταθμό μας ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρθηκε σε ένα διπλό στόχο της οργάνωσης των εργοδοτών που σχετίζεται με την βελτίωση των χαμηλών μισθών και την διασφάλιση ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Είπε ακόμα ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΟΕΒ με τον αναλογιστή του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων του Υπ. Εργασίας για κάποιες διευκρινήσεις σε σχέση με την φόρμουλα εξαγωγής του εθνικού διάμεσου μισθού, ο οποίος είναι το βασικό ορόσημο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.