Οριστικό τέλος σε μια βασανιστική διαδικασία για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Κύπρο αναμένεται να βάλει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την ψήφιση πρότασης νόμου που προβλέπει την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής.

Δηλαδή της προσπάθειας διαφόρων τσαρλατάνων, μη επιστημόνων και κάποιων ιερωμένων να παρουσιάσουν την ομοφυλοφιλία ως μια αρρώστια ή αμάρτημα που μπορεί να τύχει «θεραπείας».

Για το θέμα αυτό έγιναν έντονες συζητήσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής για περίπου ενάμιση χρόνο, μετά την σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, με την οποία θεσπίζεται στον ποινικό κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα.

Μετά τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου και την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία χαρακτηριζόταν ως αμάρτημα η ομοφυλοφιλία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ετοίμασε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα τοποθετηθεί ρητά στον Ποινικό Κώδικα η αναφορά στο άρθρο 18 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στόχος είναι να ξεκαθαρίζεται ότι δεν επηρεάζεται η θρησκευτική ελευθερία και πράξεις όπως η εξομολόγηση αλλά θα ποινικοποιούνται συγκεκριμένες ψευδοθεραπείες. Την τροπολογία αυτή αναμένεται να ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα.

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά αυτή είναι αχρείαστη, καθώς είναι αυτονόητη η εφαρμογή του Συντάγματος, αναμένεται ότι η τροπολογία θα λειτουργήσει ως συμβιβαστική λύση, ώστε να εξανεμιστούν ανησυχίες και να ψηφιστεί η πρόταση.

Δεν φαίνεται ότι θα εγκριθεί η τροπολογία του ΕΛΑΜ η οποία εισηγείται την εξαίρεση των ιερέων από την εφαρμογή του νόμου.

Όπως αναφέρουν οι εισηγητές της πρότασης ψευδοθεραπείες «μεταστροφής» συνιστούν πρακτικές που περιλαμβάνουν σωματική ή/και ψυχολογική βία, με κύρια θύματα παιδιά και εφήβους που συνήθως έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, προκαλώντας σε αυτά μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική βλάβη. Αυτές οι πρακτικές θεωρούνται από επαγγελματίες παγκοσμίως και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως αντιδεοντολογικές και ανήθικες.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα έξω από το κτήριο της Βουλής θα βρεθούν και διάφορες ομάδες διαμαρτυρομένων για τροπολογίες που προωθούν κάποια κόμματα και την θέση που έχει πάρει η Εκκλησία.