Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η νομοθεσία που ρυθμίζει τη δυνατότητα εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς παρά τω Προέδρω και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου.

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι οι τροπολογίες που επεξεργάστηκαν από κοινού με τους βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Ανδρέα Θεμιστοκλέους βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση διότι καθίσταται πιο αντικειμενικός ο νόμος και επειδή θα εναρμονισθεί, όπως εξήγησε, με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. «Μια διάταξη της τροπολογίας για να ισχύει μια μεταβατική περίοδος ήταν ακριβώς αντιγραφή από τη νομοθεσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών» ανέφερε.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε έναν Υπουργό να επιλέξει πρόσωπο το οποίο κατέχει διετές δίπλωμα ή από ανώτερη πανεπιστημιακή σχολή δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα διότι θα συνδυαστεί με το όριο της αμοιβής, το οποίο παραμένει στις €25.000.

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα διάφορα κόμματα

Αναφέρθηκε στις τροπολογίες στις οποίες συμμετέχει ο ίδιος, λέγοντας πως η πρώτη προνοεί να μη χρειάζεται να υπάρχει πτυχίο ή ως εναλλακτική (το πτυχίο) να είναι ανώτερης ή ανώτατης σχολής. «Αν περάσει η τροπολογία για χωρίς πτυχίο σημαίνει ότι το κείμενο αυτό που μπήκε μέσα για τους δημοσιογράφους δεν θα χρειάζεται διότι αυτή η εξαίρεση που έχει γίνει για τους δημοσιογράφους που είναι διετής ή τριετής σχολή δεν θα έχει αντικείμενο να υπάρχει μέσα στο κείμενο» είπε.

Όσον αφορά την τροπολογία που αφορά το όριο των €25.000 ο κ. Μουσιούττας είπε ότι εμάς η φιλοσοφία πίσω από την πρόταση για τροπολογία είναι ότι ένας αξιωματούχος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να προσλάβει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίος για τη δουλειά του. «Υπάρχει ανώτατο όριο €62.000 ή όπως θα καθοριστεί στον προϋπολογισμό, τα συμβόλαια θα δημοσιοποιούνται, οπότε η Βουλή ή οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει ποιόν προσέλαβε και με ποιους όρους ο κάθε αξιωματούχος και αν η Βουλή κρίνει εν τη σοφία της ότι κακώς ένας αξιωματούχος προσέλαβε έναν συνεργάτη ή ότι είναι πολλά τα λεφτά που καταβάλλει όταν θα έρθει ο επόμενος προϋπολογισμός θα μπορεί να μην εγκρίνει το κονδύλι ως μοχλός πίεσης για να αλλάξει τη θέση του ο αξιωματούχος».

Η τρίτη τροπολογία, η οποία, όπως ανέφερε, υποστηρίζεται και από άλλα κόμματα, αφορά τη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αυτούς που εργάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά όταν φύγουν δεν θα υπάρχει αυτή η εξαίρεση. Όπως εξήγησε πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε γίνει για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Είπε τέλος ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση στις 15 Φεβρουαρίου υπενθυμίζοντας ότι μπορούν να κατατεθούν τροπολογίες μέχρι και 48 ώρες πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ