Με την μορφή του κατ’ επείγοντος θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη οι τροποποιητικοί κανονισμοί του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στις εξετάσεις τετραμήνων.

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με την αρμόδια Υπουργό Αθηνά Μιχαηλίδου να δηλώνει ότι η ρύθμιση που προτείνεται αφορά μόνο την αξιολόγηση των μαθητών στο δεύτερο τετράμηνο, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή χρονιά.

Η Υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στις εξετάσεις και σημείωσε ότι οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι η βαρύτητα για την γραπτή εξέταση θα περιοριστεί από το 40% στο 20% και το υπόλοιπο 80% θα είναι προφορική αξιολόγηση. Επίσης, θα μειωθεί η εξεταζόμενη ύλη η οποία όπως ανέφερε η Υπουργός θα πρέπει να παραδοθεί στους μαθητές μέχρι την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων για τις εορτές του Πάσχα.

Είπε ακόμα ότι οι εξετάσεις θα είναι πιο βατές, αλλά όχι εύκολες και στη βάση των εκπαιδευτικών κριτηρίων.

Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, που θα ισχύσει για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το νέο σύστημα θα αποτελεί μόνιμη λύση και και θα είναι συνέχεια της σημερινής ρύθμισης, όπως εξήγησε.

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι είναι αρνητική για τα παιδιά η αλλαγή της βαρύτητας στην εξέταση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ξέχασε την προεκλογική της δέσμευση για ρύθμιση του πρώτου τετραμήνου και μείωση της βαρύτητας της εξέτασης στο 5%.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης χαιρέτισε την εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας και δήλωσε ότι πρέπει το σύστημα να έχει συνέχεια και όχι να κτίζουμε και να χαλούμε.

Το ερώτημα λοιπόν, είναι πως θα ψηφιστούν τελικά από τη Βουλή οι νέοι κανονισμοί, καθότι όπως πληροφορούμαστε κάποια κόμματα είναι έτοιμα να καταθέσουν τροπολογίες. Οι πλειοψηφίες είναι ρευστές, αφού για να περάσει η πρόταση της κυβέρνησης, μάλλον θα πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ.