Άνοιξε από σήμερα για όλα τα ιδιωτικά οχήματα η λεωφόρος Μακαρίου στην πρωτεύουσα μετά από πρόσφατη απόφαση του Δήμου Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση η δεξιά λωρίδα άνοιξε προσωρινά για τα αυτοκίνητα και η αριστερή για λεωφορεία για απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων, από την Αστυνομία του Λυκαβηττού μέχρι τη φωτοελεγχόμενη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Ευαγόρου.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας πρόκειται για μεταβατική λύση μέχρι την εφαρμογή του τελικού σχεδιασμού που προβλέπει πεζοδρόμηση της λεωφόρου και την ελάχιστη κυκλοφορία με αποκλειστική χρήση μόνο για λεωφορεία, ταξί και μεταφορείς εμπορευμάτων.
Με την διέλευση ιδιωτικών οχημάτων από την Μακαρίου διαφώνησε έντονα το ΕΤΕΚ το οποίο με ανακοίνωση του κάνει λόγο για ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού κυκλοφορίας στο κέντρο της Λευκωσίας.
Επισημαίνει ακόμα ότι μια τέτοια κίνηση παρεκκλίνει ουσιαστικά από τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, αλλά και από τις αρχές βιώσιμης κινητικότητας και σύγχρονου σχεδιασμού οδικών δικτύων στα αστικά κέντρα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Σημειώνεται επίσης ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης από Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς βασίζεται στον άξονα προτεραιότητας που αφορά την προώθηση βιώσιμων μεταφορών και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως πληροφορούμαστε μέλη του δημοτικού συμβουλίου που διαφώνησαν με την απόφαση αυτή ζήτησαν από τον αρχηγό της Αστυνομίας να μην ανανεώσει την προσωρινή έγκριση που δόθηκε η οποία λήγει στις 15 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα έργα, σύμφωνα με πηγές από τον Δήμο Λευκωσίας αναμένεται ότι η δεύτερη φάση που αφορά το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Λευκωσίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει τη τρίτη φάση που αφορά την ανάπλαση της λεωφόρου Ευαγόρου.