Στην Κατηγορία Β κατατάσσεται η Ελλάδα από τις 6 Αυγούστου 2020, ενώ αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής το Υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μετά από αυτή την εξέλιξη έγινε αξιολόγηση και η Ελλάδα αλλάζει Κατηγορία, από την Α Κατηγορία μεταφέρεται στην Κατηγορία Β, με ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2020.

“Για σκοπούς διασφάλισης της δημόσιας υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, πέραν από τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται από σήμερα μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα”, αναφέρεται, επίσης.

Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β.
Τονίζεται, επιπλέον, ότι απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ