Το ενδεχόμενο ανέγερσης νέα μονάδας αφαλάτωσης στην επαρχία Λεμεσού εξετάζει σοβαρά αυτή την περίοδο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αφενός λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης στην επαρχία και αφετέρου λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια δεν καταγράφονται ικανοποιητικές εισροές νερού στα φράγματα που εξυπηρετούν τις υδρευτικές της ανάγκες.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 η Επαρχιακή Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ηλιάνα Τόφα, η ζήτηση του νερού στην επαρχία Λεμεσού αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την παραγόμενη ποσότητα, από την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης, στην Επισκοπή.

Η  κ. Τόφα επισήμανε ότι το έργο της νέας αφαλάτωσης δεν είναι ακόμη ώριμο, όμως βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Ανομβρίας, που ήδη έχει αναλάβει δράση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος και πέρσι και θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες.

Η Επαρχιακή Μηχανικός του Τμήματος Υδάτων στη Λεμεσό,  υπέδειξε πως το  Τμήμα αναγκάζεται σε αυτό το στάδιο να διυλύζει μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα του Κούρη για να συμπληρώνει τις ποσότητες της ζήτησης σε πόσιμο και πως θα πρέπει να εξευρεθεί μια νέα πηγή νερού, για σκοπούς Υδατοπρομήθειας.

Συμπλήρωσε δε, πως στο κακό σενάριο να μην υπάρχει νερό  στο Φράγμα Γερμασόγειας και κατ’ επέκταση στον ομώνυμο Υδροφορέα, αλλά ούτε και δυνατότητα διάθεσης επιπρόσθετων ποσοτήτων από το φράγμα του Κούρη, οι ανάγκες της ευρύτερης Λεμεσού δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα με τις κοινότητες στην ανατολική πλευρά της επαρχίας, όπου παρατηρείται ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και η μόνη πηγή νερού γι’ αυτές είναι ο υδροφορέας της Γερμασόγειας.