Αρκετές εκκρεμότητες που υπήρχαν σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και των δύσκολων καιρικών φαινομένων, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Άμυνας και τεχνοκράτες.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αγορά ακόμα τριών αεροπλάνων πυρόσβεσης τα οποία θα τεθούν σύντομα στη διάθεση του Τμήματος Δασών.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι οι προσφορές για την αγορά των αεροσκαφών είναι στη διαδικασία οριστικοποίησης των εγγράφων και του τελικού ελέγχου, και αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου, θα γίνει και επεξεργασία του πλαισίου λειτουργίας της μονάδας των πτητικών μέσων, ώστε να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στα επόμενα χρόνια όπως εξήγησε θα γίνεται ταυτόχρονα αγορά και μίσθωση πτητικών μέσων, όπως γίνεται και σήμερα. Ο στόχος, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, είναι οι δυνάμεις πυρόσβεσης να έχουν στη διάθεση τους κάθε καλοκαίρι οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν είναι:

  • Οριστικοποίηση νομοθεσιών για αυστηροποίηση ποινών για πρόκληση πυρκαγιάς από τον Απρίλιο του 2024, όπου αρχίζει και η νέα αντιπυρική περίοδος.
  • Επαναλειτουργία δασικού κολλεγίου, προκειμένου να παρέχει βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς και να εκπαιδεύει πολίτες , εθελοντές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Αναβάθμιση του συστήματος έγκυρης προειδοποίησης μέσω του αριθμού 112.
  • Μετονομασία της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί με περισσότερη επάρκεια σε διάφορα φαινόμενα που σχετίζονται με κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και επί τούτου θα γίνει σχετική μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου.

Η υλοποίηση των αποφάσεων θα γίνει με την κατάθεση σχετικών προτάσεων από τα αρμόδια Υπουργεία.