Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το απόγευμα η έρευνα της κοινοπραξίας δημοσιογράφων, σε σχέση με ζητήματα οικονομικής φύσεως που προκύπτουν από όγκο δεδομένων που εξασφαλίστηκαν από παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατηγορείται πως βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να ξεφύγουν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας. Επίσης, παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός εγγράφων από γνωστό ελεγκτικό οίκο με χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, όπου φαίνονται οι χειρισμοί που έγιναν για περιπτώσεις επενδυτών, ώστε αυτοί οι επιχειρηματίες να παρακάμψουν τις επιβληθείσες σε βάρος τους κυρώσεις. Οι έρευνες εστιάζουν και σε εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που εδρεύουν στην Κύπρο.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύεται επίσης πως τα ευρήματα Επιτροπής (που παρέδωσε το πόρισμα της τον Ιούνιο του 2021), δεν έτυχαν της αξιοποίησης που έπρεπε, ούτως ώστε να προσαχθούν ενώπιον Δικαστηρίου πάροχοι υπηρεσιών για πολιτογραφήσεις.

Η έρευνα έχει τίτλο «Cyprus Confidential», διήρκησε οκτώ μήνες και σε αυτή συμμετείχαν 270 δημοσιογράφοι και 68 Μέσα Ενημέρωσης ανά το παγκόσμιο.