Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμούν την διεθνή ημέρα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών με ανακοινώσεις για τα μέτρα και τις πολιτικές στις οποίες προχωρούν για μείωση και εξάλειψη της βίας κατά γυναικών, συμμετέχοντας παράλληλα στην παγκόσμια καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών «Orange the World», με τους λογαριασμούς των θεσμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνονται «πορτοκαλί» και τους αξιωματούχους κατά τις σημερινές συναντήσεις σε Κομισιόν, Συμβούλιο και Κοινοβούλιο να φοράνε πορτοκαλί αντικείμενα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ υπογράμμισε πως η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που απαντάται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίγκαντ, μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχουν έρθει αντιμέτωπες με σεξουαλική βία και ένα στα πέντε ανήλικα κορίτσια έζησαν σεξουαλική κακοποίηση.

Η Κομισιόν, συνέχισε, κάνει ιδιαίτερη αναφορά φέτος στην κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια των γυναικών σε περιοχές σύγκρουσης, όπως την Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, και δηλώνει δεσμευμένη να συμβάλει στο να δοθεί τέλος στη βία.

Αναφερόμενος στις δράσεις της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθύμισε πως τον Μάρτιο πρότεινε νέους κανόνες σε επίπεδο της ΕΕ, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116-016 για στήριξη των γυναικών που αντιμετωπίζουν βία και η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί τον Μάρτιο.

Πρόσθεσε πως η Κομισιόν έχει προωθήσει επίσης το Spotlight initiative, με αρχική επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους μορφής βίας κατά γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

Η Κομισιόν έχει επίσης θέσει ως στόχο όπως μέχρι το 2025 το 85% όλων των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ να συνεισφέρουν στην ισότητα των φύλων, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ