Στο Στρασβούργο συνέρχεται το απόγευμα της Δευτέρας η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω εξελίξεων για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει μετά την σύλληψη τεσσάρων ατόμων για φερόμενη συμμετοχή σε προσπάθεια επηρεασμού των εργασιών του σώματος από χώρα του Κόλπου (όπως αναφέρονται στην υπόθεση οι επίσημες Βελγικές δικαστικές αρχές).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και όσα μεταδίδονται στις Βρυξέλλες, αύριο αναμένεται να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων (όπου συμμετέχουν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) για να συζητήσει την αφαίρεση από την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, της θέσης μιας εκ των 14 Αντιπροέδρων του σώματος. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη συνάντηση σήμερα. Σημειώνεται πως χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να αφαιρεθεί το αξίωμα της αντιπροέδρου από την κ. Καϊλή.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ξεκινά στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ήδη η κ. Καϊλή, η οποία δεν κατονομάζεται από τις Βελγικές αρχές οι οποίες κάνουν λόγο μόνο για τέσσερις συλλήψεις, αλλά κατονομάζεται στα ρεπορτάζ Βελγικών ΜΜΕ, έχει τεθεί σε αναστολή από την κ. Μέτσολα, όσον αφορά τα καθήκοντά της και τις εξουσίες της ως εκπροσώπου της, μεταξύ άλλων.

Το ζήτημα της ασυλίας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν έχει τεθεί ακόμα επίσημα, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το θέμα να εγείρεται σύντομα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί με απλή πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, τρεις τουλάχιστον πολιτικές ομάδες, αυτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, έχουν ζητήσει δημόσια το θέμα να συζητηθεί εκτάκτως στην Ολομέλεια. Το αίτημα αυτό αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων.

Υπενθυμίζεται πως σε μεγάλη επιχείρηση της ομοσπονδιακής βελγικής αστυνομίας την Παρασκευή το βράδυ προσήχθησαν έξι άτομα, εκ των οποίων τέσσερα συνελήφθησαν. Τα τέσσερα αυτά άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο μηχανισμός ο οποίος είχε στηθεί σε συνεργασία με χώρα του Κόλπου (δεν κατονομάζεται επίσημα το Κατάρ, στο οποίο αναφέρθηκαν πρώτα τα βελγικά ΜΜΕ «Le Soir» και «Knack») «προσπαθούσε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτα μέρη με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ