Τη νέα προσέγγιση της Κομισιόν για την επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τακτικής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η νέα προσέγγιση, όπως είπε η κ. Κυριακίδου, αφορά ενέργειες που έχουν ως ορίζοντα το μέλλον, και τη μετάβαση από τη διαχείριση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μια κατάσταση βιώσιμης διαχείρισης της πανδημίας.

Ο στόχος της προσέγγισης αυτής είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας, κρατώντας την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και ανθεκτική» όπως είπε.

Προειδοποιώντας πως πρέπει η Ευρώπη να συνεχίσει να αμύνεται κατά της πανδημίας, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι «το πώς θα προετοιμαστούμε σήμερα για την επόμενη φάση θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Οι συντονισμένες δράσεις που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν την προσαρμογή των συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ άλλων και με ενισχυτικές δόσεις, και την ενίσχυση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση πανδημιών.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από όταν μίλησε τελευταία φορά σε δημοσιογράφους για την πανδημία, καθώς η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί χάρη στον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, τον συντονισμό των μέτρων δημόσιας υγείας και επίσης την εξάπλωση μιας παραλλαγής λιγότερο επικίνδυνης από τις προηγούμενες.

Όπως επεσήμανε, τα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες πιέσεις και οι περιορισμοί αίρονται, ενώ πλέον 60% με 80% του πληθυσμού της ΕΕ έχει κάποια στιγμή κολλήσει COVID.

Με το τέλος της τρίτης άνοιξης της πανδημίας, σημείωσε η κ. Κυριακίδου, μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, «η οποία φέρνει την ανάγκη να ξανασκεφτούμε πώς διαχειριζόμαστε τον ιό».

Αν και υπάρχει αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες, η σταδιακή μείωση της ανοσίας, ο επικείμενος χειμώνας και το γεγονός πως ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανά το παγκόσμιο αυξάνει την πιθανότητα νέων παραλλαγών.

Οι δράσεις που προτείνει η Κομισιόν  

Ειδικότερα όσον αφορά πρώτον την παρακολούθηση και τους ελέγχους, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως η Κομισιόν θα στρέψει την προσοχή της από τα μαζικά τεστ στην παρακολούθηση των πιο αντιπροσωπευτικών περιπτώσεων και στην εξασφάλιση αξιόπιστων εκτιμήσεων για τον ρυθμό εξάπλωσης, τις επιπτώσεις της σοβαρής νόσησης και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν συνεκτικά και συνεχή συστήματα παρακολούθησης για αναπνευστικές παθήσεις το οποίο θα καλύπτει όχι μόνο τις νοσηλείες από τον COVID, αλλά και από ασθένειας όπως η εποχική γρίπη.

Από την πλευρά της η Κομισιόν θα στηρίξει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ολοκληρωμένα και ψηφιοποιημένα συστήματα μέσω του προγράμματος EU4Health και του ECDC, καθώς και δίκτυα εργαστηρίων σε όλη την ΕΕ.

Στον δεύτερο τομέα, αυτόν της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, τα κράτη μέλη καλούνται να είναι έτοιμα για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ή εποχικής γρίπης όσον αφορά την επάρκεια νοσοκομειακών κλινών και ετοιμότητας γρήγορης αύξησης των τεστ αν αυτό χρειαστεί.

Τρίτον, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τα κράτη μέλη καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειες εξάπλωσης της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς το ποσοστό έχει σταματήσει να αυξάνεται και παραμένει στο 64% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ενώ 90 εκατ. άτομα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως αναφέρει η κ. Κυριακίδου, η Κομισιόν θα εστιάσει στο μέλλον της παραγωγής εμβολίων των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν θα επηρεάζεται από τις παραλλαγές.

Τέταρτον, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες ανά το παγκόσμιο. Όπως επεσήμανε η Επίτροπος, καθώς έχουν λυθεί τα ζητήματα προμήθειας εμβολίων, η ΕΕ θα πρέπει να στρέψει τώρα την προσοχή της στους εμβολιασμούς παγκοσμίως και στην επίλυση δομικών αδυναμιών ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε άλλες ηπείρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ