Ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα, τα οποία φέρουν την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου να προωθεί την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας στις Κεντρικές Φυλακές αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Σε γραπτή της δήλωση η Υπουργός επισημαίνει ότι «όλες μου οι ενέργειες έγιναν κατόπιν γνωματεύσεως από τη Γενική Εισαγγελία».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφορικά με δημοσιεύματα για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων εντός των Κεντρικών Φυλακών αναφέρει ότι «μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Αύγουστο του 2021 στις Κεντρικές Φύλακες, με δική μου πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία μου, ευρεία σύσκεψη στην οποία παρέστησαν αρμόδιοι Υπουργοί, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Διεύθυνση των Φυλακών».

Επισημαίνοντας ότι στις Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί ήδη σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από το καλοκαίρι του 2020, η κ. Δράκου σημειώνει ότι «οι όποιες ενέργειες μας αποσκοπούν στην εναρμόνιση με τα τεχνολογικά δεδομένα που διαρκώς αναδιαμορφώνονται».

Προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος ώστε η απενεργοποίηση να καλύπτει και συχνότητες που δεν υπήρχαν στο στάδιο υλοποίησης της αρχικής σύμβασης ενώ υπογράφηκε ήδη σύμβαση και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα».

Όπως αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης, «στη συνέχεια με την παρουσία και της Διεύθυνσης των Φυλακών, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση περαιτέρω δυνατοτήτων που παρέχει το υφιστάμενο σύστημα, με τρόπο ώστε σε περίπτωση απόπειρας παράνομης χρήσης κινητού εντός των Κεντρικών Φυλακών, να καταγράφονται η ταυτότητα του κινητού και ο χώρος που αυτό βρίσκεται με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και κατάσχεσή του».

Στη βάση των συμφωνηθέντων, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, κατέγραψε σε επιστολή του τις λειτουργίες του συστήματος που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν ενώ η Υπουργός Δικαιοσύνης με επιστολή της ζήτησε από την Διευθύντρια Τμήματος Φυλακών να προχωρήσει σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στην υλοποίησή τους.

Για την εφαρμογή των ενεργειών που αποφασίστηκε «απαιτείται ευρύτερος συντονισμός και για αυτό, προτίθεμαι να έχω σύντομα συνάντηση με την Διευθύντρια των Φυλακών, προκειμένου να την ενημερώσω προτού λάβω την τελική μου απόφαση», καταλήγει η Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ