ΤΕΠΑΚ/Εκδήλωση: Ο Λουί Αραγκόν και η Κύπρος 17 ΜάιοςΜάι 2024 18:30

Διαλέξεις

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων Λουί Αραγκόν και την ιδιαίτερη σχέση του με την Κύπρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αξιοποιηθεί υλικό από το πλουσιότατο αρχείο Πανίκου και Έλλης Παιονίδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, στις 18:30.

Ο Λουί Αραγκόν (1897-1982) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής και λογοτεχνικής ιστορίας της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε, αφενός, με τις μείζονες εξελίξεις της ευρωπαϊκής αβανγκάρντ των αρχών του αιώνα και, αφετέρου, με τα ιδεώδη της Αριστεράς και το όραμα ενός επαναστατικού ουμανισμού. Ντανταϊστής και συνιδρυτής του υπερρεαλιστικού κινήματος, έπειτα εισηγητής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στη Γαλλία, διήνυσε ολόκληρη την ιστορία του 20ού αιώνα, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη διαμόρφωση των ιστορικών και πνευματικών εξελίξεων της πατρίδας του σε ό,τι αφορά στη λογοτεχνία, την τέχνη και την κουλτούρα, αλλά και του συνόλου του δυτικού πολιτισμού.

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται η εντυπωσιακή σχέση της διαπρεπούς αυτής προσωπικότητας με την Κύπρο, με βιβλιογραφικά δεδομένα που εκτίθενται στο κυπριακό και ευρύτερα το ελληνικό κοινό για πρώτη φορά. Στο επίκεντρο τίθεται η εκ βαθέων συνοδοιπορία του Αραγκόν με το ζεύγος Πανίκου και Έλλης Παιονίδου, χάρη στους οποίους ο συγγραφέας ανήγαγε το νησί σε πνευματικό τόπο της λογοτεχνικής του ταυτότητας. Ο Αραγκόν επισκέφθηκε μάλιστα την Κύπρο προς το τέλος της ζωής του, αφιερώνοντάς της, ανάμεσα σε άλλα, και το τελευταίο του ποίημα.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Καθ. Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η  Salina Grenet-Catalano, Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, και ο Μάριος Ζέρβας, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ για τον Aragon θα μιλήσουν η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου, η δρ Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, Πρόεδρος της Alliance Française Λεμεσού, η Δήμητρα Δημητρίου, δρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV), και ο δρ Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση με γαλλικά τυριά και κρασιά.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 25 002518

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org