«Μεσόγειος»: Έκθεση της Άννα Αχιλλέως-Staeubli 07 ΙούνιοςΙούν 2024 19:30 - 29 ΙούνιοςΙούν 2024 00:00

Εικαστικά

Η εικαστικός Άννα Αχιλλέως-Staeubli παρουσιάζει από τις 07 έως τις 29 Ιουνίου, στην γκαλερί Marginalia στη Λευκωσία, την ατομική της έκθεση με τίτλο «Μεσόγειος», σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, «τα ζωγραφικά έργα, δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staeubli, με εγκαυστική τεχνική, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη. «Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

«Γεννήθηκα στην άκρη μιας αρχαίας θάλασσας, της θάλασσας της Τηθύος,της Μεσογείου, εξηγεί η Άννα Αχιλλέως Staeubli. «Κόρη του Ουρανού και της Γαίας και σύζυγος του Ωκεανού, η Τηθύς, περικλείει ολόκληρο το μαγικό σύμπαν στο οποίο ζούμε.
Μαγεμένη από μικρή ηλικία από τη δύναμη αυτού του Τιτάνα, την ανησυχία του, τα χρώματά του, τις πολλαπλές όψεις και τη ρευστότητά του, την άφησα να με ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε μαγικά ταξίδια. Τα χρώματα της Μεσογείου ρέουν στο αίμα μου και τρέφουν την ψυχή μου, τα όνειρα και τη δημιουργικότητά μου.
Η σύλληψη της ουσίας αυτής της θάλασσας είναι ανέφικτη, αλλά και πάλι, έπρεπε να δεχτώ την πρόκληση... Ένα κομμάτι θάλασσας, σαν να μαζεύεις ένα κοχύλι στην παραλία για να κρατήσεις τη μνήμη και να μοιραστείς το τραγούδι...
Έτσι ξεκίνησα το 2000 να τραγουδάω το τραγούδι των σειρήνων με φωτιά, κερί μέλισσας, δάμαρι και χρωστικές ουσίες.
Η Εγκαυστική είναι μια αρχαία ελληνική τεχνική που χρησιμοποιείται για να ζωγραφίσει τα πλοία για τα μεγάλα ταξίδια, γλυπτά, τα πορτρέτα του Φαγιούμ στην Αίγυπτο και τις πρώτες βυζαντινές εικόνες. Είναι μια τεχνική στην οποία χάνεται κανείς και ρέει σε μια απαράμιλλη χορογραφία φωτιάς, λιωμένου κεριού και χρώματος. Μέσα στην απεραντοσύνη του μπλουζ, του τιρκουάζ και του πράσινου, έμαθα να διαβάζω Ιλιάδα και Οδύσσεια και ακολούθησα τα βήματα αρχαίων θεών, ηρώων και ποιητών και όπως ο Οδυσσέας στο δρόμο μου για την Ιθάκη, συνεχίζω το ταξίδι ακολουθώντας τη συμβουλή του Καβάφη...».

Διάρκεια: 07 - 29 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 17:30 - 20:00 και Σάββατο 10:30 - 13:00

Πληροφορίες: 99 657080

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org