«Λευκωσία, 1570-1960: το ταξίδι μιας πόλης από την εγκατάλειψη στην ανάπτυξη και στην ακμή» 14 ΜάρτιοςΜαρ 2024 19:00

Διαλέξεις

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιούν σειρά τεσσάρων διαλέξεων αφιερωμένων εις μνήμην Κωστάκη Αιμιλιανίδη, ο οποίος, και από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου για περισσότερο από 20 χρόνια, προσέφερε πολλά στο Μουσείο.

Η θεματική των διαλέξεων εστιάζει στην πολυδιάστατη περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960), μια θεματική που συνδέεται άμεσα με τη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας του Μουσείου, που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό τον Ιανουάριο του 2024.

Η πρώτη κατά σειρά διάλεξη εις μνήμην Κωστάκη Αιμιλιανίδη έχει τον τίτλο "Λευκωσία, 1570-1960: το ταξίδι μιας πόλης από την εγκατάλειψη στην ανάπτυξη και στην ακμή" και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 στις 19:00 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με ομιλήτρια την Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Μέσα από κείμενα και μαρτυρίες περιηγητών, γκραβούρες, χάρτες και άλλο αρχειακό υλικό, η ομιλήτρια θα επιχειρήσει να παρουσιάσει και να ανιχνεύσει την ανάπτυξη της Λευκωσίας, εντός και εκτός των ενετικών τειχών, στο πέρασμα από την Τουρκοκρατία (1570-1878) στην Αγγλοκρατία (1878-1960), φθάνοντας έως τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διάλεξη επιχειρεί να μας ταξιδέψει από τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα χρόνια της εγκατάλειψης και της παρακμής, στην ανάπτυξη που έφερε σταδιακά ο ερχομός της νέας διοίκησης, εξετάζοντας έτσι τη μεταβαλλόμενη εικόνα της Λευκωσίας: τα δημόσια κτήρια, όπως το Kυβερνείο, το Νοσοκομείο, το Κυπριακό Μουσείο, καθώς και άλλα κτίσματα, που θα διαδραμάτιζαν αργότερα τον δικό τους ρόλο ως σύμβολα της ανεξάρτητης πλέον Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρατήσεις απαραίτητες: 22 661475

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org