«Κύπρος Νήσος, Ιστορία- Μνήμη- Πραγματικότητα»: Nέα έκθεση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου 04 ΙούλιοςΙούλ 2024 00:00 - 30 ΙούνιοςΙούν 2025 00:00

Εικαστικά

To Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάζει από τις 04 Ιουλίου, την έκθεση «Κύπρος Νήσος Ιστορία. Μνήμη Πραγματικότητα».

H έκθεση, αποτυπώνει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή στην Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, έχοντας ως μήνυμα την αδιαπραγμάτευτη ενότητα του νησιωτικού της χώρου.

Η έκθεση, την οποία επιμελούνται οι Δρ. Γιάννης Τουμαζής και Δήμητρα Ιγνατίου, διερευνά τον διαχρονικά ενιαίο πολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου, ο οποίος συγκεράζει στοιχεία από το σύνθετο και πολυδιάστατο ιστορικό παρελθόν του νησιού.

Εστιάζοντας στον χρόνο, τον τόπο και τον άνθρωπο, αναδύονται σχέσεις και δομούνται αφηγήματα, τα οποία προβάλλουν πτυχές της ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας της Κύπρου που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ενιαίας κυπριακής νησιωτικότητας.

Επιπρόσθετα, αναδεικνύονται συνέχειες και ασυνέχειες που προκύπτουν και αφομοιώνονται διαχρονικά στην ιστορική πορεία της Κύπρου, οι οποίες άλλοτε κυριαρχούν και άλλοτε λανθάνουν της ιστορικής μνήμης.

Η έκθεση παίρνει το όνομα της από τον Κώδικα 655, Γεωγραφία Πτολεμαίου (τέλη 13ου– αρχές 14ου αιώνα), στον οποίο παρουσιάζεται η πρωϊμότερη γνωστή χαρτογραφική απεικόνιση της Κύπρου, από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Το πολύτιμο αυτό ιστορικό έκθεμα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, έχει ευγενώς παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα «δύσκολα χρόνια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 1963–1964 μέχρι τα τραγικά επακόλουθα της τουρκικής εισβολής του 1974. Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη εμβυθιστική εμπειρία, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν καθοριστικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Κύπρου.

Για τον σχεδιασμό και την παρουσίαση της έκθεσης χρησιμοποιούνται σύγχρονες και διαδραστικές τεχνολογίες, ώστε σε συνδυασμό με το πλούσιο υλικό των συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, αλλά και επιλεγμένα εκθέματα από σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, να δημιουργηθούν ελκυστικές αφηγήσεις και διαδρομές, που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αρχαιότητες, αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού, έργα σύγχρονης τέχνης, ιστορικοί χάρτες, σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα και γκραβούρες, έντυπο και ψηφιακό αρχειακό υλικό, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές.

Για τις ψηφιακές και διαδραστικές εφαρμογές, το Πολιτιστικό Ίδρυμα έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Κύπρου, το CYENS Centre of Excellence, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το cloudy.works και τους Στάθη Μήτσιο, Ελευθερία Καλπενίδου, Σταυρούλα Γρηγορίου, Μαρία Λεωνίδου και Ρεβέκκα Στυλιανού.

Την έκθεση θα συνοδεύει ειδική έκδοση καθώς και παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις που θα έχουν άμεση σχέση με τη θεματολογία της όπως:

Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης
Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα
Διαλέξεις – Ξεναγήσεις – Παρουσιάσεις
Ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες με βάση το πολυαισθητηριακό μουσειακό πρόγραμμα «Αισθήσεις» του Πολιτιστικού Ιδρύματος για τις εμποδιζόμενες ομάδες ανθρώπων

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των δημιουργών:

Myrian Abdi
Κώστα Αβερκίου
Κώστα Αργυρού
Baud-Bovy και Αριστέας Τζάνου
Δημήτρη Γεροκώστα
Γεωργίου Πολ. Γεωργίου
Αδαμάντιου Διαμαντή
Άντρου Ευσταθίου
Νίνας Ιακώβου
Βίκτωρα Ιωαννίδη
Nurtane Karagil
Μελίτας Κούτα
Τούλας Λιασή
Άγγελου Μακρίδη
Mariandrie
Electra Megaw
Παναγιώτη Μιχαήλ
Ιωάννη Νοταρά
Άννας Παπαέτη
Ανδρέα Σάββα
Kamil Saldun και Sholeh Zahraei
Σύμη Σουκιούρογλου
Παναγιώτη Τέτση
Πανίκου Χρυσάνθου

Διάρκεια: 04 Ιουλίου 2024 - 30 Ιουνίου 2025

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00–19:00, στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Πληροφορίες: 22 128157

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org