Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Χατζηττοφή παρουσιάζεται στη Γκαλερί Ρουάν 12 ΑπρίλιοςΑπρ 2024 20:00 - 27 ΑπρίλιοςΑπρ 2024 00:00

Εικαστικά

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 12 Απριλίου, στις 20:00, στη γκαλερί Ρουάν, στη Λεμεσό, η έκθεση της εικαστικού Μαρίας Χατζητοφή με τίτλο «Μουσείο αναμνήσεων και αφιέρωμα στα 50 χρονιά από την τραγωδία του 1974».

Την έκθεση θα προλογίσει η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού.

Όπως αναφέρει η Νάτια Αναξαγόρου: «Η Μαρία Χατζητοφή ξετυλίγει κυριολεκτικά και μεταφορικά το κουβάρι της βιωματικής-προσωπικής και της συλλογικής-ιστορικής μνήμης, καταθέτοντας το δικό της ανάθημα στα πενήντα χρόνια από την τραγωδία του 1974. Επιλέγει, μέσα από τρεις ενότητες έργων της, να συστήσει ένα βαρυσήμαντο εικαστικό Μουσείο Αναμνήσεων.

Η εικόνα της οικείας κουρελούς που συνόδευσε τους πρόσφυγες τις πρώτες μέρες της διαμονής τους είτε σε αντίσκηνα είτε κάτω απ’ τις χαρουπιές, ξαναζωντανεύει με το πληθωρικό και έντονο χρώμα της, αν και φθαρμένη πια, μετά τη γλυκόπικρη επαναθέασή της, κατά την επίσκεψη που η εικαστικός έκανε στο κατεχόμενο της σπίτι, στη γενέτειρά της, Λύση. Αυτό ήταν το έναυσμα, που την ώθησε έκτοτε, το 2007, να αποτυπώνει την κουρελού με ακρυλικό σε καμβά, με μια καθαρά ιλλουζιονιστική διάθεση.

Πέρα από την κουρελού, κατά την επίσκεψη στο πατρικό της, αντίκρυσε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την παιδική της κούκλα με τα λευκά μποτάκια, την οποία οι νέοι κάτοικοι του σπιτιού της, αρνήθηκαν να της δώσουν, όταν τους το ζήτησε, γιατί όπως της είπαν «μ’ αυτήν μεγάλωσε η κόρη τους και συνδέθηκε μαζί της». Η αξέχαστη κούκλα της πρωταγωνιστεί λοιπόν στη δεύτερη ενότητα έργων της, την οποία αρχίζει το 2009-2010, ζωγραφισμένη και πάλι με ακρυλικό, σε έργα μιας μικτής τεχνικής, όπου η καλλιτέχνις επιχειρεί την πρώτη της κεντητική πραγμάτευση στον καμβά, στον οποίο επίσης επικολλά κομμάτια άμμου ή άλλης φυσικής ύλης. Η κούκλα μεταμορφώνεται στο εμβληματικό κοριτσάκι που σέρνει πλάι στο κύμα και τη βρεγμένη άμμο το χάρτινο καραβάκι, αγναντεύοντας τουρκοκρατούμενους τόπους, που ξεδιπλώνονται με νήμα, εν είδει ονειρικής νεφέλης κι οραματισμού.

Μετά από χρόνια εντρύφησης στη ζωγραφική με μικτά υλικά και σπαράγματα κεντημένης επιφάνειας, στην τρίτη της θεματική ενότητα, η Μαρία Χατζητοφή, επανευφερίσκει και οικειοποιείται την τέχνη του κεντήματος, και δίνεται σ’ αυτήν ψυχή τε και σώματι, αποποιούμενη πια παντελώς το χρώμα και το πινέλο, επανεκκινώντας με αποκλειστικό της σύνεργο το νήμα, το οποίο επιφέρει μια καθοριστική και θεαματική στροφή στην εικαστική της πορεία. Διατυπώνει τη δική της κεντητική γλώσσα, πότε με μέλισσες και πότε με κουκκίδες ανάγλυφες, ενώ άλλοτε σμίγει τις δύο προσεγγίσεις σε άκρως ευφάνταστες δημιουργίες, όπου το ζωικό μοτίβο συναντά τον πουαντιλισμό. Μας ταξιδεύει στην προ Χριστού εποχή, σε μια αναμόχλευση της μυθολογικής, της αρχαίας και μεσαιωνικής πολιτισμικής μνήμης, με τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα της Κύπρου. Κυματισμοί σε πέπλα της Αφροδίτης και χιτώνες του Απόλλωνα απολήγουν υφές και πτυχώσεις σ’ αέρινα υφάσματα, ενώ οι Ταναγραίες και η τελευταία Λουζινιανή βασίλισσα της Κύπρου, Αικατερίνη Κορνάρο, με τα περίτεχνα ιμάτιά και τα φορέματά τους, μετασχηματίζονται σε γυναικείες φιγούρες της υπαίθρου, όπως η γιαγιά της, ντυμένη με τη θαυμαστή, παραδοσιακή, λυσιώτικη στολή της. Τα κεντητικά της έργα προσφέρονται για μια recto-verso ή αμφίπλευρη θέαση, αφού η πίσω πλευρά τους αναδεικνύει μια αφαιρετική, πιο ελεύθερη κι ανέμελη, εξπρεσιονιστική πτυχή, όπως ακριβώς οι αναπτύξεις σχεδίων στην οπίσθια όψη των αμφιπρόσωπων εκκλησιαστικών εικόνων.»

Διάρκεια: 12 - 27 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 10:30 - 13:00 και 16:00 - 19:00

Πληροφορίες: 25 350845

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org