«Χέρια που Μιλούν»: Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου 10 ΜάιοςΜάι 2024 19:00 - 30 ΣεπτέμβριοςΣεπ 2024 00:00

Εικαστικά

To βιβλίο και η έκθεση με τίτλο «Χέρια που Μιλούν», των Θεοπίστης Στυλιανού – Λάμπερτ, Ελισάβετ Στεφανή, Μάικλ Γκίβεν και Πωλίνας Νικολάου παρουσιάζονται την Παρασκευή, 10 Μαϊου, στις 19:00, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου στην Επισκοπή.

To βιβλίο και η έκθεση «Χέρια που Μιλούν» εξετάζουν τις εμπειρίες και τις ιστορίες των κατοίκων του χωριού της Επισκοπής, των οποίων η ζωή συνδέθηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή. Αυτές τις εμπειρίες διαλαμβάνει το βιβλίο «Χέρια που Μιλούν», της φωτογράφου/ερευνήτριας Θεοπίστης Στυλιανού-Λάμπερτ, των αρχαιολόγων Ελισάβετ Στεφανή και Michael Given και της ιστορικού Πωλίνας Νικολάου και πρόκειται για ένα έργο προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας.

Παρόλο που οι κάτοικοι της Επισκοπής συμμετείχαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήγαγαν κυπριακές και ξένες αποστολές από τις απαρχές της κυπριακής αρχαιολογίας τον 19ο αιώνα, οι σκέψεις και οι εμπειρίες τους παραλείπονται από τις επίσημες αρχαιολογικές αφηγήσεις. Ειδικά κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, οι εργάτες των αρχαιολογικών ανασκαφών θεωρούνταν τα «χέρια» της αρχαιολογίας, απλοί χειρώνακτες εργάτες που δεν ήταν αρκετά σημαντικοί για να αναφερθούν ή να καταγραφούν.

Αυτούς τους αόρατους ανθρώπους της ιστορίας αναδεικνύει το βιβλίο και επειδή οι ιστορίες των εργατών δεν μπορούν να εντοπιστούν σε αρχαιολογικά αρχεία και δημοσιεύσεις, η ομάδα μίλησε απευθείας με άτομα που συμμετείχαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές ή που γνώριζαν άτομα που συμμετείχαν. Πιο συγκεκριμένα κατά το 2022 και 2023, η Ελισάβετ Στεφανή και η Πωλίνα Νικολάου πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 65 και 87 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω γνωστών από στόμα σε στόμα. Κατα τη διάρκεια των συνεντεύξεων, η φωτογράφος Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ τράβηξε φωτογραφίες των συμμετεχόντων, οι οποίες καταγράφουν τους ανθρώπους, τον χώρο και αντικείμενα.

Το βιβλίο «Χέρια που Μιλούν» περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιστορίες από τους: Ελένη Χρίστου, Σωκράτη Σάββα, Θεσσαλία (Σάλλη) Ονουφρίου Κυριάκου, Μαρούλλα Τριανταφυλλίδου, Αντώνη Πολυκάρπου, Μαρία Αλεξάνδρου, Δημοσθένη (Δήμο) Θεοδώρου, Κατίνα Τύλλιρου, Χρυστάλλα Ευαγγέλου, Άννα Κωνσταντίνου και Ειρήνη Κοντού. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εργάστηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές ως εποχικοί εργάτες, βοηθητικό προσωπικό για διάφορες αποστολές, φύλακες ή εξειδικευμένοι τεχνικοί.

Tο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας CYENS. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα κυκλοφορήσει μαζί με μια έκθεση στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου στην Επισκοπή στις 10 Μαΐου, στις 19:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 15:30)

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org