Παρουσίαση βιβλίου: "Άλας" του Παύλου Παμπορίδη 25 ΙούνιοςΙούν 2024 18:30Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, Λευκωσία

Διαλέξεις

Η νέα νουβέλα του Παύλου Παμπορίδη με τίτλο «Άλας» παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Αρμίδα, την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στις 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση, για το συνολικό έργο του συγγραφέα θα μιλήσει ο πεζογράφος Σταύρος Χριστοδούλου, ενώ ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου θα μιλήσει για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα, Παύλο Παμπορίδη και δεξίωση.

Περίληψη βιβλίου:

Ένα χωριό στις αλυκές, με τους ανθρώπους του να παλεύουν. Να παλεύουν με το άλας, την ταυτότητα του τόπου τους, με την ταυτότητα του είναι τους. Μια νουβέλα, γραμμένη στα κυπριακά, γεμάτη έντονες εικόνες και περιγραφές, με τους κύριους χαρακτήρες να παίρνουν ζωή μέσα απ’ το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα και να μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο μα να μας επαναφέρουν τελικά ίσως και στο παρόν μας.

Έν’ το καλοτζιαίριν του 1570. Η Βενετία τζι’ η Οθωμανική Αυτοκρατορία πολεμούν για την Κύπρον. Οι μάχες που γίνουνται έννεν μόνον πόξω που τα κάστρα της Λευκωσίας τζιαι της Αμμοχώστου, αλλά τζιαι μες στην καρκιάν του καθενός. Ο πόλεμος έν’ νέφος μαύρον τζιαι σίδερον π’ αστράφτει πουπάνω που τον τόπον. Ο πόλεμος θέλει άντερα. Θέλει γαίμαν. Θέλει άλας. Θέλει νικητές τζιαι θέλει ηττημένους. Κανένας εν ιξέρει ποιος πραγματικά ένι πριν το τέλος.

Ο Σιορ Ζουάν Μούσι εν έφυεν. Τούτα τα χωράφκια ήταν δικά του τζιαι τούτος ο ποταμός που εξεράνισκεν σιγά σιγά μες στο καλοτζιαίριν επότιζεν τα δεντρά του.

Εφκήκεν πας στο δώμαν του σπιθκιού του τζι’ επαρατήραν τον ήλιον που ετσακκίζετουν πας το καφκάλλιν της αλυτζιής τζιαι αποφάσισεν να τουρτζιέψει.

Location

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, Λευκωσία

Directions

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org