"Α carcass / το ψοφίμι": Ατομική έκθεση του Γιάννη Σακέλλη στην Πάφο 02 ΜάρτιοςΜαρ 2024 00:00 - 16 ΜάρτιοςΜαρ 2024 00:00

Εικαστικά

Η ατομική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη με τίτλο «A Carcass/ Το ψοφίμι» παρουσιάζεται από τις 02 Μαρτίου, στην γκαλερί Blue Iris στην Πάφο.

Η νέα δουλειά του Σακέλλη αξιοποιεί την παραδοσιακή αντίληψη για το γυναικείο σώμα ως κατεξοχήν σύμβολο κάλλους, αλλά επικεντρώνεται στη φθορά του, αποτελώντας επί της ουσίας μια μελέτη θανάτου που αφορά τη γενική ανθρώπινη κατάσταση.

Τα έργα της έκθεσης συνομιλούν με το ποίημα του Σαρλ Μπωντλαίρ υπό τον ίδιο τίτλο «Une Charogne»- Το ψοφίμι- και διερευνούν τις προοπτικές μιας συσχέτισης ανάμεσα στην ομορφιά και τη θνητότητα. Τα έργα παρουσιάζουν το γυμνό γυναικείο σώμα μέσα σε αντικρουόμενες συνθήκες, απεικονίζοντας τη γοητεία της ζωής και τον αναπόφευκτο εναγκαλισμό του θανάτου.

Αυτή η αντίφαση προκαλεί τις συμβατικές αντιλήψεις για την ομορφιά, αντανακλώντας όμως και όλο το εύρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Στη σειρά χρησιμοποιούνται τεχνικές σχεδίου και ζωγραφικής διπλού επιπέδου, παρουσιάζοντας ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα τις δύο αντίθετες όψεις της κοινής ανθρώπινης βιολογίας.

Εμπνευσμένος από την ικανότητα του Μπωντλαίρ να διακρίνει την ομορφιά και μέσα στη σήψη, ο καλλιτέχνης εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία που συνοδεύει το θέμα του θανάτου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα για τη ζωή μέσα από τη λειτουργία της μνήμης. Η αντιπαράθεση του σκελετού με τη ζωντανή μορφή/ σάρκα προσκαλεί τον θεατή να κοιτάξει πέρα από το πρώτο επίπεδο του θανάτου, προς τη ζωή.

Χάρη στη λειτουργία της μνήμης, με την παρούσα, ορατή ανάμνηση/ εικόνα της ομορφιάς πριν την αποσύνθεση, ο θεατής καλείται να εντοπίσει τη ζωή μέσα και πέρα από τον θάνατο.

Διάρκεια: 02 - 16 Μαρτίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 13:00 / 15:00 - 17:00 και Σάββατο 11:00 - 13:00

Πληροφορίες: 99 310893

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org