Βιβλιοπαρουσίαση: "20 χρόνια από το ΟΧΙ του 2004, Ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων" 18 ΙούνιοςΙούν 2024 19:00

Διαλέξεις

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας – OΠΕΚ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Χρυσόστομου Περικλέους «20 χρόνια από το ΟΧΙ του 2004, Ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων».

Η εκδήλωση θα γίνει Τρίτη, 18 Ιουνίου, στις 19:00, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο Παύλος Μ. Παύλου, Διδάκτωρ Ιστορίας και ο Βασίλης Πρωτοπαπάς, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών.

Χαιρετισμοί:

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας,
Τάκης Χατζηδημητρίου, πρώην Συμπρόεδρος Μικτής Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Θεανώ Καλαβανά, Πρόεδρος ΟΠΕΚ

Συντονισμός:

Σωτήρης Παρούτης, δημοσιογράφος.

Περιγραφή

Στις τρεις ιστορικές στιγμές στα είκοσι τελευταία χρόνια, που ευτυχείς συγκυρίες έφεραν την Κύπρο στα πρόθυρα ενός ιστορικού συμβιβασμού που θα οδηγούσε σε ένα μέλλον συμφιλίωσης και ειρήνης, οι πολιτικοί που έλαχε να έχει ως ηγέτες η ελληνική κοινότητα, Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας, και Νίκος Αναστασιάδης, υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Εξαίρεση μοναδική ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Που είδε την Κύπρο πατρίδα όλων των Κυπρίων. Κι εργάστηκε με συνέπεια για την επανένωσή της.

Στα 20 χρόνια από το ΟΧΙ της 24ης Απριλίου 2004, η Κύπρος εξακολουθεί να ζει τα αδιέξοδα μέσα στα οποία βρέθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος και την επομένη του Κραν Μοντανά.

Μετά από κάθε τέτοιο αδιέξοδο, οι ηγέτες μας εξαντλούνται σε μια ανέξοδη πατριωτική ρητορική και μια μονοδιάστατη καταγγελτική πολιτική που δεν πείθει πλέον ούτε το εσωτερικό ακροατήριο. Η Μόρφου και η Αμμόχωστος, κλειδιά της λύσης και στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά, χάνονται στο πούσι του χρόνου, τραγικές φιγούρες, πρώτα μιας στενόκαρδης αγκυλωμένης στο παρελθόν πολιτικής, κι ύστερα μιας εγκληματικά ανεύθυνης στάσης, στο ηγετικό επίπεδο.

Μας ακολουθούν, σαν τύψεις της συνείδησης, για να μας θυμίζουν πως χρόνο με τον χρόνο χάνεται η ελπίδα επιστροφής κι επανασύνδεσης των ανθρώπων με την ιστορία τους. Το αίσθημα της απώλειας μας βαραίνει σαν μαύρος ουρανός.

«Φυραίνει ο κόσμος ολοένα, χωματένιο σταμνί».

 

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Σχόλια

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org