Ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας τους λόγω κορωνοϊού δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Κύπρο, λόγω της στρατηγικής της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και είχε συνάντηση με τον Υπ. Γεωργίας Κώστα Καδή. Επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πανδημία, καθώς λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, της αλλαγής του καιρού και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, αυξάνονται, όπως είπε, τα περιστατικά κορωνοϊού.

Ήδη δύο χώρες έχουν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας για να τύχουν ενίσχυσης με φάρμακα και μηχανήματα, ενώ άρχισαν να νοσηλεύονται και ασθενείς από τη μια χώρα της Ευρώπης στην άλλη καθώς έχουν γεμίσει κάποιες εντατικές.

Το πανευρωπαϊκό ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού ανέφερε η Επίτροπος έφτασε στο 75%. Ύστερα από συνάντηση που είχε με την ομάδα επιδημιολόγων της ΕΕ, διαφάνηκε, πρόσθεσε ότι μετά από δύο μήνες όπου υπήρξε σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, παρατηρείται πλέον σταθερή αύξηση σε όλα τα κράτη μέλη.

Η κ. Κυριακίδου προέβη για άλλη μια φορά σε έκκληση σε όσους έχουν ακόμα ενδοιασμούς για τον εμβολιασμό, να τις συζητήσουν με τους ειδικούς και να αποφεύγουν την παραπληροφόρηση που ευδοκιμεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ερωτηθείσα για την μετάλλαξη Δ plus, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν τους πολίτες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε και στην πρόταση της Phizer για να αρχίσουν εμβολιασμοί στα παιδιά 5 με 11 ετών.

Προσπάθεια για να αποτραπεί η ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε σχολεία στοχεύει το Υπ. Υγείας, καθώς όπως ανέφερε η λειτουργός τύπου του Υπουργείου παρατηρείται έντονα αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εθνική αναφορά που δημοσιεύτηκε σήμερα διαφαίνεται μικρή αύξηση κρουσμάτων, σε όλες τις Επαρχίες.

Προς το παρόν η μεγαλύτερη επιβάρυνση διαφαίνεται στην ηλικιακή ομάδα των 10-19 ετών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μόνο το 5% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση. Η Λεμεσός παρουσιάζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας.

Σε θανάτους ακολουθεί η Λάρνακα, η Αμμόχωστος, η Λευκωσία και τέλος η Πάφος που είχε και τα ψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Αντ1 ο κ. Ανδρέας Κωστή, υπεύθυνος θαλάμου covid 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού άρχισε πλέον να παρατηρείται ξανά αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού που νοσηλεύονται. Ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν ένας ή δύο ασθενείς η Λεμεσός έφτασε τους 16 σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές.