Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άρχισε την Τρίτη τη διήμερη συνεδρίασή της, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για να περιορίσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Η Fed διατηρεί εδώ και μήνες το επιτόκιο δανεισμού της σε υψηλό 23 ετών για να επιβραδύνει τη ζήτηση και να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας.

Καθώς μειώνονται οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Fed αντιμετωπίζει επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα οι μειώσεις να συμπέσουν με την περίοδο των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου – ενισχύοντας την οικονομία σε μια εποχή που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους σε οικονομικά και άλλα θέματα.

Το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων και προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσάρεστο, δεδομένου ότι η Fed, ως η ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιδιώκει να αποφύγει τα φαινόμενα πολιτικοποίησης.

Προς το παρόν, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed που καθορίζει τα επιτόκια, θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο του 5,25% έως 5,50% με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της την Τετάρτη.

Οι αναφορές της Fed «τις τελευταίες εβδομάδες είχε μια αποφασιστικά ‘γερακίστικη’ τάση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΥ Γκρέγκορι Ντάκο σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό.

Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρία, καθώς οι παρατηρητές αναζητούν ενδείξεις για το πότε οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν απέναντι στα υψηλά επιτόκια, περιορίζοντας τις ελπίδες για πρόωρη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων.

Με τον Πάουελ να σηματοδοτεί ότι η Fed θα πρέπει να αφήσει στην περιοριστική πολιτική περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσει και «μια ξεκάθαρη πλειοψηφία των φορέων χάραξης πολιτικής να ευνοεί δύο ή λιγότερες μειώσεις επιτοκίων», η Daco αναμένει μόλις δύο μειώσεις φέτος.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG Diane Swonk πρόσθεσε σε πρόσφατο σημείωμά της ότι «κάποιοι έχουν υποστηρίξει ακόμη και ότι μπορεί να μην υπάρξουν περικοπές επιτοκίων το 2024, γεγονός που εγείρει το ερώτημα αν η Fed έχει φτάσει σε μια κορύφωση των επιτοκίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ