Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς αποφασίστηκε σε σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι και τη μια μετά το μεσημέρι.

Η στάση εργασίας των γιατρών πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο συνάδελφοι τους για την υπόθεση ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας σε σχέση με το θάνατο της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εμπλεκόμενοι ιατροί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, για περίοδο τριών μηνών, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία.

Τελικές αποφάσεις για τον τρίτο εμπλεκόμενο γιατρό θα ληφθούν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου στο οποίο υπηρετεί ως ακαδημαϊκός, συνεπώς η περίπτωση του δεν τυγχάνει χειρισμού ούτε από το Υπουργείο Υγείας, ούτε από την ΕΔΥ.

Στις δυναμικές κινητοποιήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων παιδοχειρούργοι, γυναικολόγοι και οφθαλμίατροι, αρκετοί από τους οποίους συγκεντρώθηκαν έξω από το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Στο πλευρό του διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής τάσσονται οι γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής. Σε επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ εκφράζουν αμέριστη συμπαράσταση προς τον διευθυντή τους και τονίζουν ότι ήταν άδικη η απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Δρ. Μηνά δεν ήταν υπεύθυνος χειρουργός στο χειρουργείο το οποίο υπεβλήθη η θανούσα, δεν ήταν θεράπων ιατρός και το παιδί δεν νοσηλεύτηκε ποτέ στην Παιδοχειρουργική Κλινική. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε πριν από λίγο και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών εκφράζοντας αφενός σεβασμό στις ισχύουσες νομοθεσίες και διαδικασίες, τονίζοντας αφετέρου ότι δεν επιτρέπεται ο διασυρμός προσώπων όταν μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΠΑΣΥΚΙ, υποβάλλει εκ νέου το ερώτημα: ποιες είναι οι ευθύνες του ίδιου του συστήματος σχετικά με τα συμβάντα στην υγεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, έχουν τροχοδρομηθεί αποφάσεις, για να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Μακάρειου Νοσοκομείου. Αυτό που μελετάται είναι η προσωρινή αναπλήρωση των καθηκόντων των δύο ιατρών, μέχρι και την ολοκλήρωση των ερευνών.