Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητούν για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να το λύσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί χρειάζεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των εγκαινίων γλυπτού στην Αγία Νάπα, και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Οσάτσι είπε πως στο σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο είναι απαρχαιωμένο και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι εγγυητής της λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτσι είπε πως «η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι εγγυήσεις πρέπει να είναι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αμμόχωστο και κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρώσος Πρέσβης υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, και νομίζουμε πως η Τουρκία δεν μπορεί μονομερώς να δρα σε αυτό τον τομέα».

Είπε ακόμη πως «η Κύπρος έχει δικαίωμα να έχει τη δική της ΑΟΖ και να το έχει αυτό υπόψη η Τουρκία».