Του Χάρη Παναγιώτου

Τις τελευταίες μέρες, παρατηρώντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, όλο και περισσότερο έρχονται στη σκέψη μου κάποιοι συγκεκριμένοι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που, αν θυμάμαι καλά, διδάχθηκα στο λύκειο κι ακόμη με ακολουθούν.

«Στα σκοτεινά βαδίζουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε, οι ήρωες βαδίζουν στα σκοτεινά», έγραψε ο ποιητής.

Αυτή την εντύπωση μου δίνει η αντιμετώπιση, πλέον, από τους αρμόδιους της πανδημίας στον τόπο μας, αλλά και ευρύτερα ανά τον κόσμο, για να μην είμαι άδικος. Ότι, δηλαδή, αφού ζύγισαν τα πράγματα οι κρατούντες και υπολόγισαν ότι οι οικονομίες δεν σηκώνουν άλλα γενικά απαγορευτικά για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προχωρούμε με κάποια ημίμετρα, ανομοιομερή, τα οποία ενδεχομένως και να αλληλοεξουδετερώνονται και ό,τι ήθελε προκύψει, μέχρι να κυκλοφορήσει το λυτρωτικό, κατά κάποιους, εμβόλιο ή -κατά τους θιασώτες των θεωριών συνομωσίας-, η αιτία του κακού.

Πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν επιβάλλεται απαγορευτικό, ενώ τείνει να καταστεί η ενεργή αλυσίδα που θα γεμίσει το νησί με κρούσματα; Την προηγούμενη χρονιά το έκλεισαν οι ίδιοι με τόση ευκολία…

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην κατηγορία Β αναφορικά με την άφιξη επισκεπτών στην Κύπρο, ενώ η πανδημία αλωνίζει στη χώρα αυτή; Α, και το πιο ωραίο, οι Βρετανοί, αφού προσκομίσουν αρνητικό τεστ, «ξαπολιούνται» κατά την κυπριακή ντοπιολαλιά ανά την Κύπρο, ενώ στους αυτόχθονες ιθαγενείς συστήνεται μία εβδομάδα εθελοντικός αυτοπεριορισμός και δεύτερο τεστ προκειμένου να κυκλοφορήσουν ελεύθερα;

Για την εκπαίδευση, από την οποία προκύπτουν επίσης αρκετά κρούσματα τελευταίως, δυστυχώς φαίνεται ότι οδεύουμε για μια χαμένη μαθησιακά χρονιά για τα παιδιά, αφού οι χειρισμοί του Υπουργείου και των άλλων εμπλεκομένων δεν την διασφαλίζουν στην πράξη.

Περαιτέρω, έχω την αίσθηση ότι οι συστάσεις της Επιστημονικής Ομάδας, που έχει συσταθεί στον τόπο μας για να συμβουλεύει την κυβέρνηση κι επαινέθηκε η συμβολή της στη συγκράτηση της πανδημίας, πλέον, δεν λαμβάνονται και τόσο υπόψη.

«Δεν το έκρυψε άλλωστε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συναντίληψη ότι δεν σηκώνει άλλο γενικό απαγορευτικό κι εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα.

Να ευχόμαστε, λοιπόν, να μην βιώσουμε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, όπως πιθανολογούν οι επιστήμονες και να φορούμε την ευλογημένη τη μάσκα (κι ας μας προκαλεί δυσφορία) στους κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό, διότι τελικά ίσως είναι η τελευταία ασπίδα. Πρώτα και κύρια για να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Υπολογίστε τυχόν πρόστιμο αν συλληφθείτε χωρίς αυτήν, καραντίνα τουλάχιστον για 14 ημέρες αν προκύψει κρούσμα στην οικογένεια και μοιραία αποχή από την εργασία και βεβαίως συνεχόμενα τεστ για τον κορωνοϊό με δικό σας κόστος (από 60 μέχρι 75 ευρώ το καθένα από αυτά) και θα αντιληφθείτε πως δεν είναι για την υποτιμούμε την οικονομική πτυχή!

Ήρθε και η πολιτική μας ηγεσία και προανήγγειλε νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, πακέτο με τα ενεργειακά και τις τουρκικές προκλήσεις, καλώντας μας να προετοιμαστούμε… αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό την ατζέντα.

Κι εμένα, στο δυσλειτουργικό μυαλό μου τριγυρίζουν τα λόγια του ποιητή, «στα σκοτεινά βαδίζουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε…»

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6