Στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα αποσταλεί μέχρι απόψε η η αναθεωρημένη πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας η οποία αφορά τη νέα σύμβαση Παροχής Φροντίδας Υγείας.

Την σύμβαση θα κληθούν να υπογράψουν τα νοσηλευτήρια για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.

Ο ΟΑΥ εκτιμά ότι η νέα πρόταση προσεγγίζει τις θέσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και δημιουργεί προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ Άγγελος Τρόπης επισήμανε ότι οι νέες συμβάσεις που εγκρίθηκαν χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων με τα νοσηλευτήρια.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η συμφωνία από τα νοσηλευτήρια μέχρι το τέλος Αυγούστου, ήδη όπως είπε, ένας μεγάλος αριθμός ανταποκρίθηκε θετικά. Οι νέες συμβάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από 1η Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς σχετικά από τον Σταθμό μας ο κ. Τρόπης ανέφερε ότι αναμένεται η ένταξη και νέων νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κλινικές στη Λευκωσία, ενώ θετική αναμένεται πως θα είναι και η απάντηση της πολυκλινικής Υγεία στην Λεμεσό η οποία αναμένεται να ενταχθεί μαζί με το τμήμα πρώτων βοηθειών που διαθέτει.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και η ΟΕΒ αντέδρασαν κάνοντας λόγο για μονομερή τερματισμό της υφιστάμενης σύμβασης και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Κρίσιμη για την πορεία αναβάθμισης του ΓΕΣΥ είναι η πολυαναμενόμενη έγκριση από την κυβέρνηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που υπέβαλε πριν μερικές εβδομάδες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2023 ύψους €65 εκατ. πρέπει να εγκριθεί από το Υπ. Οικονομικών, προκειμένου να είναι σε θέση ο ΟΑΥ να διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει, με ένταξη νέων ειδικοτήτων στο σύστημα, νεών φαρμάκων αλλά και η ένταξη νέων Τμημάτων Πρώτων βοηθειών. Ο ΟΑΥ ζητά στην ουσία την αξιοποίηση κονδυλίων τα οποία προκύπτουν από έσοδα του ΓεΣΥ και βρίσκονται στο ταμείο του.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε πάντως με σημερινές του δηλώσεις δημοσίευμα του Φιλελευθέρου ότι για κάποιο λόγο υπάρχει καθυστέρηση από το υπουργείο Υγείας στην έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και προώθηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Η πορεία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Γενικού Συστήματος Υγείας, βρέθηκε στο επίκεντρο διαδοχικών σημερινών συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις διευθύνσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον ΟΚΥΠΥ και στις 11 με τον ΟΑΥ. 

Οι συσκέψεις στην ουσία αποτελούν συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων κατά τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε κατάθεση οδικών χαρτών με χρονοδιαγράμματα για βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας, αντιμετώπιση των καταχρήσεων και παράλληλη οικονομική εκτίμηση για τις επιβαλλόμενες δράσεις.