Το κόστος που επωμίστηκε και συνεχίζει να επωμίζεται το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τεράστιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας.

Σε ενημέρωση προς τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το κόστος ξεπέρασε τα €115 εκατ.

O προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας όπως είπε, είναι κατά €24 εκ. αυξημένος σε σχέση με το 2021.

Ο κ. Χατζηπαντέλας ρωτήθηκε κατά πόσο είναι έτοιμα τα νοσηλευτήρια για διαχείριση της πανδημίας σε ενδεχόμενο πέμπτο κύμα, απαντώντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για τα όλα περιστατικά covid 19.

Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για την στασιμότητα των εμβολιασμών, τόσο για την χορήγηση της τρίτης δόσης, όσο και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος των πολιτών.
Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ανανεωμένο πλάνο του Υπουργείου με δράσεις για προώθηση του εμβολιασμού, κυρίως στα σχολεία.

Ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι το σύνολο του πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει ενήλικους και ανήλικους, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 66.2% το οποίο αντιστοιχεί σε 587.651 άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι την τρίτη δόση έλαβαν 33.324 πολίτες.

Ανέφερε ακόμα ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ότι η Κύπρος σε συνεργασία με άλλες χώρες προβαίνουν σε ενέργειες για να αλλάξουν τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των χωρών από τον ECDC, καθώς όπως είπε όπως καθορίστηκαν τα κριτήρια από την αρχή της πανδημίας, είναι εις βάρος της χώρας μας.

Σε ότι αφορά τα του ΓΕΣΥ ο κ. Χατζηπαντέλας θα έχει σήμερα μια κρίσιμη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη στην οποία αναμένεται ότι τεθεί το αίτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για παραχώρηση 40 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθούν σε δαπάνες του Συστήματος Υγείας, για την επόμενη τριετία.

Το ποσό αυτό θεωρείται από τον Οργανισμό ως αντιστάθμισμα για την μετά το οικονομικό πλήγμα που υπέστη το Σύστημα Υγείας, λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για διαχείριση της πανδημίας.