Αρχίζει νέα διαβούλευση στη Βουλή με επικέντρωση στα σημεία όπου υπάρχουν διαφωνίες
Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής για ψήφιση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά και την χθεσινή οριστική απόφαση της Ολομέλειας για αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών μέχρι τον Μάιο του 2024.
Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εκ νέου στην Βουλή τα τρία ογκωδέστατα νομοσχέδια που διαφοροποιούν πλήρως την σύνθεση των δήμων, μειώνουν τις κοινότητες και προνοούν την σύσταση των επαρχιακών συμπλεγμάτων.
Όπως πληροφορείται το Σταθμός μας, η συζήτηση που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι τον Δεκέμβριο θα επικεντρωθεί σε σημαντικά σημεία για τα οποία υπήρχαν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της κυβέρνησης και ορισμένων τοπικών αρχών.
Ένα ανοικτό ζήτημα όπως πληροφορούμαστε είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων και των δημάρχων. Με βάση τις ισχύουσες αλλαγές οι σύμβουλοι όπως και οι αντιδήμαρχοι θα εκλέγονται από τα διαμερίσματα (δηλαδή υφιστάμενους δήμους ή κοινότητες), που θα συναποτελούν τον ενοποιημένο νέο δήμο. Ο δήμαρχος θα εκλέγεται από το σύνολο των δημοτών. Φαίνεται ότι ένα ψηφοδέλτιο θα συνεχίζει να υπάρχει και για τις σχολικές εφορίες οι οποίες θα ενταχθούν στους δήμους.
Σε εκκρεμότητα παραμένει κατά πόσο θα εισαχθεί εκλογικό μέτρο για την εκλογή δημάρχου ή κοινοτικών αρχών.
Επίσης, συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε σχέση με την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Θέση της κυβέρνησης είναι οι πολεοδομικές άδειες να μεταφερθούν στα επαρχιακά συμπλέγματα που θα συσταθούν, ενώ η Ένωση Δήμων επιθυμεί να διατηρηθεί η δικαιοδοσία σε δήμους να εκδίδουν άδειες.
Στα νομοσχέδια προβλέπεται ότι οι δήμοι θα μπορούν να έχουν έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σύγκλιση για ενοποίηση υπηρεσιών των δήμων, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των στερεών αποβλήτων τα οποία θα μεταφερθούν στον τομέα ευθύνης των επαρχιακών συμπλεγμάτων.
Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις των δήμων, κατά την τελευταία συζήτηση που έγινε στην Βουλή υπήρξε συμφωνία της πλειοψηφίας για να παραμείνουν 20 οι νέοι Δήμοι, κάτι με το οποίο διαφωνούσε η κυβέρνηση που επιθυμούσε 17 δήμους. Σε ότι αφορά τις κοινότητες από τις 350 που υπάρχουν σήμερα προβλέπεται οι συγχώνευση των 50 με μεγαλύτερους δήμους