Το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε στη Ρωσία ονομάστηκε Sputnik V, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εμβολίου. Η ανάρτηση έγινε την Τρίτη.
“Το 1957, η επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Σοβιετική Ένωση ενεργοποίησε τη διαστημική έρευνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Χάρη σε αυτήν τη σύγκριση, το εμβόλιο έλαβε το όνομα Sputnik V”, εξηγεί ο ιστότοπος. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος αναπτύσσονται περισσότερα από 160 εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο διαδικτυακός τόπος δημιουργήθηκε «για τη διάδοση λεπτομερών και ενημερωμένων πληροφοριών σχετικά με το εμβόλιο» και «για την καταπολέμηση της εκστρατείας παραπληροφόρησης σχετικά με το εμβόλιο που ξεκίνησε από πολλά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων», αναφέρεται.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κίριλ Ντιμίτριεφ δήλωσε ότι υπάρχουν διεθνώς “συντονισμένες και προσεκτικά σχεδιασμένες επιθέσεις ενημέρωσης ενάντια στο ρωσικό εμβόλιο”.
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Έρευνας Bakulev, Λέο Μποκέρια, ανέφερε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη Ρωσία μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, αλλά είναι βραχυπρόθεσμης φύσης και έχει ως στόχο στην προστασία του σώματος.
“Τώρα που δημιουργήθηκε το εμβόλιο, πολλοί άνθρωποι υψηλού κύρους με δική τους πρωτοβουλία πήγαν να εμβολιαστούν. Φυσικά, ενδέχεται να αναμένονται ορισμένες αλλαγές στο σώμα. Αλλά από την άλλη πλευρά, βεβαιωθήκαμε ότι αυτές είναι βραχυπρόθεσμες αλλαγές , δεν υπάρχει καμία βλάβη από αυτές αλλά έχουν ως στόχο την προστασία του σώματος », είπε στους δημοσιογράφους.
Τόνισε ότι το ζήτημα του εμβολιασμού θα επιλυθεί σωστά από το ρωσικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν θα αναγκαστεί να εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μετά τον εμβολιασμό το άτομο μπορεί να υποστεί μια ελαφριά μορφή της λοίμωξης και στη συνέχεια θα αναπτύξει προστασία έναντι του ιού.
Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία έλαβε αίτημα για την παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου από 20 χώρες.
«Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για το ρωσικό εμβόλιο που παράγεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια. Έχουμε λάβει προκαταρκτικά αιτήματα για την αγορά πάνω από 1 δις δόσεων του εμβολίου από 20 χώρες. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την παραγωγή πάνω από 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μαζί με τους ξένους εταίρους μας σε πέντε χώρες και σκοπεύουμε να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγική μας ικανότητα », δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Ντιμίτριεφ, από σήμερα, πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του ρωσικού εμβολίου. Ορισμένες συμβάσεις έχουν ήδη οριστικοποιηθεί.
Σημείωσε ότι το RDIF έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου στο εξωτερικό, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη.
Πηγή: ΚΥΠΕ-TASS