Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε τη μετάδοσή της το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσαν δημοσιογράφοι του Reuters στο Χαρτούμ και σε πολλές άλλες πόλεις εκτός της χώρας, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε τη διακοπή.

Η διακοπή της μετάδοσης έγινε εν μέσω μαχών μεταξύ του στρατού του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής ομάδας της χώρας που ξέσπασαν το Σάββατο.

«Η κατάσταση στο Σουδάν έχει ενταθεί- Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα»

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Σουδάν, καθώς παραμένουν για δεύτερη ημέρα εγκλωβισμένα περίπου 15 άτομα στη Μητρόπολη, όπου είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

«Η κατάσταση έχει ενταθεί, δυστυχώς είναι χειρότερα από ότι εχθές δεν υποχωρεί καμία από τος δύο πλευρές και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Είμαστε μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης, 15 άτομα όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες και μια γυναίκα από την Ρωσία με το παιδάκι της. Μέχρι στιγμής έχουμε τα βασικά πράγματα αλλά αν κρατήσει για πολύ η κατάσταση, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα έχουμε. Δεν έχουμε ρεύμα και νερό σε όλο το Σουδάν. Έχουμε επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάρι, είναι ενήμερο το Πατριαρχείο, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ένωσης και προσπαθούν να βρουν τρόπο, αλλά είναι δύσκολο γιατί το κτήριο είναι στο επίκεντρο της διαμάχης. Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε για τους Έλληνες τραυματίες:

 
«Είναι σταθεροί η κατάσταση τους, δεν εμπνέει ανησυχία και οι γιατροί είπαν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε χειρουργείο μόλις ανοίξουν τα καταστήματα για να προμηθευτούν ιατρικά υλικά, καθώς είναι κλειστά λόγω της κατάστασης. Μόνο ο στρατός κυκλοφορεί έξω».

Για την κατάσταση των υπόλοιπων Ελλήνων που ζουν στην περιοχή:

«Όλοι είναι καλά, εκτός από το σπίτι ενός ζευγαριού που το χτύπησε ρουκέτα, αλλά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός».

Για τη δική του εκτίμηση για την ένταση:

«Κανείς δεν ξέρει και δεν περίμενε να ενταθούν τα προβλήματα αυτές τις ημέρες. Ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε και την Αναστάσιμη Λειτουργία».

Πηγή: Reuters/Ertnews