Πολλοί ειδικοί γιατροί εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, εκμεταλλεύονται το φαινόμενο των λιστών αναμονής και με διάφορους τρόπους διευθετούν «ιδιωτικά» ραντεβού στους δικαιούχους του ΓεΣΥ οι οποίοι στο τέλος πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σε αυτές τις σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε η εκπρόσωπος του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου η οποία μιλούσε νωρίτερα σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την διευθέτηση των ιδιωτικών ραντεβού οι γιατροί έχουν μεγαλύτερα έσοδα όπως είπε η κ. Ευσταθίου.

Πρόσθεσε ότι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, επικαλούμενα την έλλειψη ειδικών ιατρών ακόμη και για απλά καρδιολογικά προβλήματα, αρνούνται την περίθαλψη ασθενών και στέλνουν τα επείγοντα περιστατικά στις πρώτες βοήθειες του ΟΚΥπΥ. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να χάνουν πολύτιμο χρόνο, μέχρι να εξεταστούν από κάποιο ιατρό.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓΕΣΥ ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί πολλά παρόμοια παράπονα το τελευταίο διάστημα τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα ετοιμαστεί σχετική έκθεση.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο Νικόλας Κάιζερ ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, είναι μεγάλο, και η Επίτροπος δέχεται πολλά παράπονα. Ο Χάρης Αρμεύτης μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών, υποστήριξε ότι μετά την εισαγωγή του ΓΕΣΥ διπλασιάστηκαν οι ιατροί και οι κλίνες ωστόσο δεν επιλύθηκε το θέμα των λιστών αναμονής.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, στην πρώτη του συνάντηση με την Επιτροπή, είπε ότι κάθε παρανομία πρέπει να τιμωρείται. Θα εξετάσουν όπως είπε όλες τις καταγγελίες. Οι λίστες αναμονής ανέφερε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να λυθεί με την δημιουργία πανεπιστημιακών ιατρείων. Ετοιμάζεται όπως ανέφερε ο Υπουργός νομοσχέδιο για τα δικαιώματα του ασθενή.

Ο λειτουργός του ΟΑΥ Πέτρος Νεοφύτου ανέφερε ότι από την 1η Φεβρουαρίου οι προσωπικοί ιατροί στη βάση πρωτοκόλλων θα διαχωρίζουν τα επείγοντα από τα μη επείγοντα περιστατικά και θα τα αποστέλλουν σε ειδικούς ιατρούς.

Έντονες ήταν οι επικρίσεις των βουλευτών για άλλα δύο θέματα. Η πρόεδρος της Επιτροπής βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι οι αναισθησιολόγοι της Κύπρου με ανακοίνωση που εξέδωσαν, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνται να διενεργούν αμβλώσεις ως προβλέπει η νομοθεσία.

Ανακοίνωσαν όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου πως θα προχωρούν σε αμβλώσεις μόνο σε τρεις περιπτώσεις: Όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα κακοποίησης, όταν το έμβρυο παρουσιάζει ανωμαλίες ή όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκύου.
Βουλευτές αναφέρθηκαν στην περίπτωση γιατρού που καταδικάστηκε δύο φορές για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, σημειώνοντας ότι κράτος θα έπρεπε να παρέμβει για να του αφαιρέσει την άδεια άσκησης ιατρικής.