Αρκετά ήταν αυτά που ανέφερε σήμερα στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» του ραδιοσταθμού μας ο πρόεδρος της ΑΕΛ (δες ΕΔΩ), Ανδρέας Σοφοκλέους.

Αναλυτικά οι κυριότερες του τοποθετήσεις:

Για την κίτρινη γραμμή:Δεν είναι μόνο η δική μου, πιο μεγάλη είναι η συνεισφορά του κόσμου που στήριξε την Κίτρινη Γραμμή. Όταν μπήκε το πρώτο lockdown και έπρεπε να δούμε με το προσωπικό που δουλεύει στην ΑΕΛ, για να περιμένουν από προγράμματα Κυβέρνησης για επιδόματα, τότε σκέφτηκα εγώ, να μην δουλεύουν, να πληρώνονται από ΑΕΛ και να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, με την Κίτρινη Γραμμή. Δύσκολα έφταναν στα αυτιά των Κυβερνώντων όλα αυτά τα προβλήματα που είχε ο κόσμος. Εμείς εισπράξαμε όλα αυτά τα προβλήματα που περνούσε ο κόσμος και δημιουργήσαμε αυτό το κίνημα”.

Πως είναι στελεχωμένη η Κίτρινη Γραμμή: “Είναι κυρίως το προσωπικό της ΑΕΛ. Το βαν της ΑΕΛ για να μοιραστούν τα προϊόντα στον κόσμο. Προσωπικό και από το ΚΕΠΑΚΥ”.

“Η Κίτρινη Γραμμή δεν είναι μόνο για ΑΕΛίστες. Βοηθούμε και τις ακαδημίες, παιδιά άλλων ομάδων όπου έχουν προβλήματα. Αυτό περνά το μήνυμα ότι δεν μας χωρίζει τίποτα από άλλες ομάδες”.

“Είναι μία ομάδα συνανθρώπων μας. Εκτός από ηθοποιούς, είναι και οι μουσικοί, όπως είναι ο Μιχάλης Πουργουρίδης, που μαζί βοηθάμε αρκετούς. Η δουλειά των συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων είναι ανά εποχές, όπως οι μουσικοί και οι ηθοποιοί. Έχουν ένα μικρό διάστημα που δουλεύουν και μεγάλο διάστημα που δεν δουλεύουν. Τους δημιουργούν θέμα κρίσης χωρίς έσοδα, μισθούς. Δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς θα πάρει ποτέ του σύνταξη”.

“99383800 το τηλέφωνο της Κίτρινης Γραμμής, για όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει αυτή την κίνηση. Για όσο υπάρχουν ανάγκες, συνεχίζει το έργο της η Κίτρινη Γραμμή. Μακάρι να μην υπάρχουν ανάγκες, αλλά οι ανάγκες είναι εκεί…”

“Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι από τον κόσμο”.

Ο ρόλος του Κώστα Βήχα: “Διαχρονικά ασχολείτο να αφουγκράζεται συνάνθρωπο, ερχόταν, του έδινα λεφτά και βοηθούσαμε άστεγους, φτωχούς. Τότε ήξερα ότι πάρα πολλοί οργανισμοί, εταιρείες, εμπορικές είτε εστίασης, είχαν προϊόντα, με lockdown κάπου θα τα έδιναν, παρά να τα πετάξουν, τα ζητήσαμε, άλλα δωρεάν, άλλα αγοράζαμε και τα παραχωρούσαμε σε όσους είχαν και έχουν ανάγκη, χωριά εκτός Λεμεσού, από Πάφο, Λάρνακα, Λευκωσία. Τρόφιμα και άλλα αγαθά που προσφέρουμε για να περνάει ο κόσμος για μερικές βδομάδες. Έτσι λειτουργεί και η Ευρωπαϊκή πατρίδα μας.  Ό,τι βλέπω το λέω…”

Γενικότερα σχόλια:

“Εγώ έζησα φτωχός.  Έζησα σε πολύ φτωχή οικογένεια.  Είχα κάποια απωθημένα, ότι είναι αδικία αυτό το πράγμα.  Η φτώχεια πολλές φορές σε κάνει να αποτρέψεις αυτά που έζησες εσύ. Βιώματα δικά σου να αποτρέψεις να μην τα ζήσουν άλλοι. Πρέπει να το κάμεις…”

“Το κράτος, εάν ήθελε να βοηθήσει, έπρεπε να βοηθήσει για να μην κάνουμε εμείς αυτές τις ενέργειες, κινήσεις”.

“Από τα κόμματα έχουμε τύχει αναγνώρισης, μας κάλεσαν και μας έδωσαν τα εύσημα, έδωσαν οικονομική στήριξη.  Σίγουρα, θα ήταν καλύτερα αυτό το Κράτος να μεριμνά για τον κόσμο”.

Για το ΚΕΠΑΚΥ: “Η Κίτρινη Γραμμή είναι ένα παιδί του ΚΕΠΑΚΥ. Το ΚΕΠΑΚΥ ιδρύθηκε πριν 12 χρόνια. Πριν το ΚΕΠΑΚΥ, εάν δεν υπήρχαν κάποιες υποτροφίες, δύσκολα θα μπορούσε ο κόσμος να σπουδάσει. Πριν ξεκινήσει το ΚΕΠΑΚΥ, εγώ έδινα βοήθειες σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη για να τελειώσουν τη φοίτησή τους. Η σύζυγος μου εισηγήθηκε να κάνουμε κάτι πιο ενεργό και το κάναμε αυτό, το ΚΕΠΑΚΥ. Οποιοσδήποτε πραγματικά έχει ανάγκη, σπουδάζει σε πανεπιστήμιο, να πάρουμε άποψη πανεπιστημίου, ενημέρωση για τα έσοδά του, έτσι για να δώσουμε υποτροφίες. 

Έχουμε κάνει εκδηλώσεις με τον σύνδεσμο για αυτισμό.  Κάναμε το κέντρο για αυτισμό.  Ένα κεφάλαιο περίπου 100 με 120 χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκε.  Έχουμε στην Κύπρο μεγάλο πρόβλημα με αυτισμό. Κάνουμε και πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Όπως δε και ειδικά προγράμματα σε σχολεία για ρατσισμό, μπούλινγκ. Το χρώμα δεν μας χωρίζει, ούτε η χώρα, ούτε η προέλευση. Μας βοηθούν οι αθλητές σε αυτό, επειδή είναι πρότυπο για τους νέους, το ότι θα τους πει δυο κουβέντες, είναι μεγάλη η επίδραση που θα έχει στον νέο”.

Για το ποδόσφαιρο:

“Μόνο όφελος που έχεις είναι τον φόβο που σε κυνηγά για να λες τα λεφτά που έβαλες στο ποδόσφαιρο. Η ΑΕΛ είναι η πιο ιστορική ομάδα στην πόλη μας. Ενεπλάκην αρχικά στο μπάσκετ, γύρω στα 4 χρόνια βοηθούσα την μπασκετική ΑΕΛ, που έκανε λαμπρή πορεία και με μεγαθήρια στην Ευρώπη. 

Όταν η ποδοσφαιρική ΑΕΛ ήταν στο παρά ένα για να χαθεί, έπρεπε να δράσουμε. Θυμάμαι το 2006, 2007, όταν ήρθε κάτω ο μακαρίτης ο Πίτερ Θίο, ότι θα έκανε την ΑΕΛ μεγαθήριο στην Ευρώπη, ο κόσμος τρελάθηκε, αλλά συνέπεια τούτου ήταν η ομάδα να καταχρεωθεί, με παίκτες, προπονητές που έφευγαν, να ζητούν αποζημιώσεις”.

“Οι ΑΕΛίστες που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν την ΑΕΛ είναι ελάχιστοι”.

“ΑΕΛίστες που θα σου πουν σεμινάριο, εμπειρίες, είναι χιλιάδες. Είναι σε όλες τις ομάδες που συμβαίνει αυτό”.

“Εγώ ζήτησα πολλές φορές. Όποιος θέλει να φέρει ένα σχέδιο και να έρθει να αναλάβει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τέτοιοι ΑΕΛίστες”.

“Υπήρχε ενδιαφέρον από επενδυτές και… «πάγωσε» το θέμα επενδυτών για ΑΕΛ. Θα επενδύσουν. Θα μπουν στο κεφάλαιο με σκοπό να βγάλουν κέρδος, με πρόεδρο εμένα. Είναι από διάφορες χώρες. Ήταν από τον Καναδά στο παρελθόν κάποιοι, αλλά δεν προχώρησε…”

“Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Η απόφασή μου για να αποχωρήσω, πρέπει να υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Είτε με δικούς μας, είτε ξένους”.

Εάν υπάρχει παράγκα στον χώρο του ποδοσφαίρου:Πιθανόν να υπάρχει. Η ΑΕΛ για χρόνια ήταν το… μαύρο πρόβατο”.

Ξηλώνεται η παράγκα; Πρώτα να βρεις τον εγκέφαλο της παράγκας και μετά…

Δεν γνωρίζουμε εάν ψώνισε από τιμοκατάλογο ο Παπασταύρου. Μεγάλες κουβέντες να μην λέμε. Δεν ήρθε σε εμένα κανένας…”

“Το payroll της ΑΕΛ είναι 2 εκατομμύρια. Δεν ξέρω για άλλους.  Δεν μπήκα στην τσέπη τους”.

Μυστικό για τη φετινή παρουσία της ΑΕΛ: “Σταθερότητα. Υπάρχει σταθερή διοίκηση, σταθερό τεχνικό τιμ. Υπάρχουν κριτήρια στις επιλογές. Προτιμούμε νεαρούς. Ο Ντούσαν έχει αυτό το κάτι, για να φτιάξει την εικόνα που θέλει να έχει η ΑΕΛ. Πρέπει να τον στηρίζεις εσύ αυτόν τον κόουτς. Πάμε καλά… Πρέπει να υπάρχει και σωστή διαχείριση όσον αφορά τα οικονομικά. Πληρωμένοι όλοι στην ΑΕΛ”.

Ο Κέρκεζ είναι και τον επόμενο χρόνο στην ΑΕΛ. Εάν θα τον ζητήσει κάποια ομάδα από Πρέμιερ Λιγκ, ή Ισπανία, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο στον Κέρκεζ. Όταν έρθει τέτοια πρόταση… Από πλευράς ηλικίας και συμβολαίων, των περισσότερων τελειώνουν το 2023, η ΑΕΛ θα έχει σταθερά αποτελέσματα…”

Για πολιτική: “Ακόμη δεν το σκέφτηκα. Μου έκαναν πρόταση από πολλά κόμματα, αλλά δεν με εμπνέουν τα κόμματα που έχουμε”.

Για το νέο γήπεδο Λεμεσού: “Είμαστε στα… μαχαίρια με τον κύριο Ανδρέα Μιχαηλίδη. Σήμερα πήγε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν προνοήθηκαν σωστά αποδυτήρια για ΑΕΛ και Άρη. Έγινε παρατυπία και δεν προνοήθηκαν μέσα σωστά τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις για ΑΕΛ και Άρη. Εγώ αρνήθηκα να υπογράψω τότε.

Ο τότε πρόεδρος του ΚΟΑ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι αλλαγές, αλλά δεν έγιναν. Όταν πριν μερικούς μήνες διαπιστώσαμε ότι δεν έγιναν από ΚΟΑ αυτά που ζητήσαμε ΑΕΛ και Άρης, ξεκινήσαμε μία αλληλογραφία με τον οργανισμό, αλλά ακόμη δεν έχουμε απάντηση. Από τον πρόεδρο του ΚΟΑ δεν πήραμε απάντηση.

Τη Δευτέρα στείλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή για να πάμε να του θέσουμε το θέμα. Μέχρι τέλους θα το πάρουμε… Θα γίνει πόλεμος για αυτό το θέμα. Εάν αυτό θέλει ο κύριος Μιχαηλίδης, θα μείνουμε να παίζουμε στο Τσίρειο.  Το μήνυμα το στείλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ενεργήσει άμεσα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία”.

Κάρτα Φιλάθλου: “Παράνομο και υπερβολικό η Κάρτα Φιλάθλου. Αν υπάρχουν τα ανάλογα συστήματα στα γήπεδα, μπορούν να τον βρουν και από την ταυτότητα. Έχουμε συμμάχους όλους τους συνδέσμους φιλάθλων, είναι και οι βουλευτές. Με την κάρτα φιλάθλου, αυτό που πετυχαίνουν είναι να περνάει πιο ήσυχο απόγευμα η αστυνομία και να μην πηγαίνουν γήπεδο οι σύνδεσμοι φιλάθλων”.

VAR: “Το VAR βοηθά. Πόσα λάθη θα υπήρχαν στο φετινό πρωτάθλημα χωρίς VAR. Για την ΑΕΛ, αυτό το κόστος είναι πέρα από το ένα εκατομμύριο. Εδώ οι κυβερνώντες, οι κομματάρχες, πρέπει να κάτσουν να δουν πως αποζημιώνεται το ποδόσφαιρο με το Lockdown. Από τότε εμείς δουλεύουμε, λειτουργούμε, χωρίς εισοδήματα. Τεράστιο εισόδημα είναι από το εισιτήριο, όπου έχουμε χάσει. Εμείς βρισκόμαστε σε lockdown από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Μέσω ΚΟΠ κάναμε κρούση στην Κυβέρνηση, πήγαμε είδαμε Υπουργό Οικονομικών και περιμένουμε να μας ενημερώσει να πάμε να δούμε κάποια σχέδια”.

“Σαν ΑΕΛ στείλαμε επιστολή στην ΚΟΠ, ζητήσαμε να αποταθεί στον Υπουργό Υγείας και ομάδα που συμβουλεύει, για να πάρουμε έγκριση ώστε να πάρουμε 15% θεατές στα γήπεδα. Αρνητική η απάντηση… Θα το επαναφέρουμε το θέμα τώρα που θα χαλαρώσουν τα μέτρα, αλλά πιστεύω ότι πάλι η απάντηση θα είναι αρνητική”.

Για το κύπελλο: “Θέλω τελικό με ΑΠΟΕΛ. Χρωστάμε κάτι”.

Για το ντέρμπι με Ομόνοια: “Επειδή φοβάται την ΑΕΛ, σήμερα ο Μπεργκ έβαλε τη δεύτερη του ομάδα. Μας φοβάται για το Σάββατο και φύλαξε τους παίκτες, αλλά θα δέρουμε”.