Στη σκιά των συνεχόμενων υψηλών αριθμών κρουσμάτων κορωνοϊού, επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας εξετάζουν σήμερα τη λήψη νέων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της ραγδαίας διασποράς του ιού.

Στις 3 μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Στις 18:30 το απόγευμα η συζήτηση θα μεταφερθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και θα έχει δια ζώσης συνάντηση με τους επιστήμονες και τον Υπουργό Υγείας για το πακέτο μέτρων που θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Τα δεδομένα υπό τα οποία οι αρμόδιοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις είναι τα περισσότερα από 26 χιλιάδες κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς και η σταδιακή αύξηση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό.

Κύριο θέμα για το οποίο φαίνεται να παρατηρείται διχογνωμία μεταξύ της κυβέρνησης και των ειδικών είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Αρκετοί επιστήμονες προκρίνουν την παράταση του ανοίγματος των σχολικών μονάδων τουλάχιστον για ακόμα μία εβδομάδα, μέχρι να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Την θέση αυτή διατύπωσαν οι Πέτρος Καραγιάννης, Ζωή Δωροθέα Πανά, και Μαρία Κολιού. Η κ. Κολιού δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το μέτρο αυτό χρειάζεται αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η επιβάρυνση του συστήματος υγείας από το νέο κύμα της πανδημίας και την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, αφού τα σχετικά στοιχεία αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Φαίνεται όμως ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει ως είχε αποφασιστεί, στις 10 Ιανουαρίου καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί με τα περιοριστικά μέτρα και τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν τα μαθησιακά αλλά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από το κλείσιμο τους.

Άλλα μέτρα που αξιολογούνται αφορούν την μείωση των συναθροίσεων σε οικίες από τα 20 άτομα που ισχύουν σήμερα στα 10.

Υπάρχει εισήγηση για λήψη επιπρόσθετων μέτρων στα κέντρα διασκέδασης, όπου ανιχνεύονται αρκετές αλυσίδες μετάδοσης.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των παρευρισκομένων σε χώρους εστίασης, γάμους, βαπτίσεις, εκκλησίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σε ένα μάλλον απομακρυσμένο σενάριο το οποίο θα υλοποιηθεί εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα είναι να μπει λουκέτο στους χώρους εστίασης, για περίοδο δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

Προβληματισμός υπάρχει και για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στις εκδηλώσεις που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν τα Θεοφάνια. Το κατά πόσο θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο, εξαρτάται και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος ήδη εξέφρασε εμμέσως την διαφωνία του, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου.