Ο κόσμος της Αμμοχώστου πρέπει να μείνει ενωμένος για να αποτραπούν τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου με αφορμή την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι λίγοι που μετέβησαν σήμερα στο οδόφραγμα, αντιπροσωπεύουν τις «χιλιάδες Αμμοχωστιανούς και όλους τους Ε/κ, ακόμα και τους Τ/κ, που αντιτίθενται σ’ αυτά τα άνομα σχέδια που ετοιμάζει ο Ερντογάν με την παρέα του μέσα στην πόλη».

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτές οι ενέργειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουν σκοπό, πρώτον να αλλάξουν την πορεία της λύσης του Κυπριακού για να επιβάλουν μία λύση δύο κρατών και δεύτερον για να βάλουν μια τελική ταφόπλακα στο Κυπριακό, να καταλάβουν ή να εποικίσουν ολόκληρη την περίκλειστη περιοχή, την οποία είχαν εδώ και 46 χρόνια λεηλατήσει πλήρως».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης εξέφρασε άγνοια για το τι θέλει να δείξει ο Ταγίπ Ερντογάν με την πραγματοποίηση πικ – νικ στην Αμμόχωστο και διερωτήθηκε εάν θέλουν «να δείξουν τον πολιτισμό τους και τις λεηλασίες που έχουν κάνει πάνω σ’ αυτή την πόλη, την οποία οι Αμμοχωστιανοί εδώ και έναν αιώνα έχουν χτίσει με πόνο, με τόση αγάπη και έγινε το στολίδι της Μεσογείου».

Να αποδείξουν, διερωτήθηκε, ότι «δεν έχουν αφήσει τίποτε, ούτε τις κλειδαριές ούτε τίποτε και ο Ερντογάν κάνει πικνίκ σ’ αυτή την πόλη, την οποία πιστεύουν ότι θα την κάνουν δική τους; Δεν ξεχνούν ότι αυτή η πόλη είναι μια συνέχεια 3,5 χιλιάδων χρόνων, την δόξαζε ο Τεύκρος, ο Ευαγόρας και ο Ονήσιλλος και πιστεύουμε ότι δεν θα χαθεί» ανέφερε.

Σίγουρα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «έχει κάνει και η δική μας πλευρά πάρα πολλά λάθη για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, όμως πρέπει αυτή την τελευταία στιγμή, στο και ένα, ο κόσμος της Αμμοχώστου να μείνει ενωμένος ούτως ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα δεδομένα, τα οποία προσπαθούν να επιβάλουν.

Ζητούμε από τον διεθνή παράγοντα η πίεση προς την Τουρκία να είναι πιο μεγάλη, πρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ να σταματήσει να είναι ουδέτερος, ειδικά πάνω στο θέμα της Αμμοχώστου, πρέπει να πουν στην Τουρκία ότι παραβιάζει σαφέστατα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ακόμα ότι αναμένονται οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «για το τι προετοιμάζει σήμερα στην Αμμόχωστο. Δεν ξέρουμε τι θα αναγγείλει, είναι απρόβλεπτος και περιμένουμε ποιες θα είναι οι νέες του δηλώσεις», είπε και πρόσθεσε πως «ζητούμε από την κυβέρνηση, μαζί με τη Νομική Υπηρεσία του κράτους, να κατατοπίσει τον κόσμο της Αμμοχώστου τι πρέπει να πράξει για να μην υπάρχει αυτός ο διχασμός που άρχισε να εμφανίζεται μεταξύ των Αμμοχωστιανών. Καλώ τον κόσμο της Αμμοχώστου να μείνει ενωμένος μέχρι τέλους» τόνισε.

Ακολούθησε, με τη συμμετοχή βουλευτών της Αμμοχώστου, πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ο Δήμαρχος επέδωσε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται πως «με αισθήματα θλίψης, θυμού και οργής, παρακολουθούμε μαζί με στους συμπολίτες μας τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος του ψευδοκράτους στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η σημερινή ενέργεια του κ. Ερντογάν, να εισέλθει στην περίκλειστη περιοχή της πόλης μας για να κάνει πικνίκ, αποτελεί άλλη μια προκλητική ενέργεια εις βάρος της πατρίδας μας».

Προστίθεται ότι «ο Δήμος Αμμοχώστου καταδικάζει απερίφραστα τη διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία σήμερα εκδηλώνεται και μέσω του ανοίγματος τμήματος της περίκλειστης πόλης μας και της προσπάθειας για εποικισμό της και δηλώνει ότι θα αντισταθεί στα ανίερα και παράνομα σχέδια της Τουρκίας με όλα τα μέσα που διαθέτει».

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα ότι «οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, μας φέρνουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας, η οποία θα συνεπάγεται την πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου καλεί «τον κ. Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της».

Ακόμα, «ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του Γ.Γ. του ΟΗΕ, και με δεδομένες τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και του νέου Τ/κ ηγέτη για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει με κάθε δυνατό μέσο την Αμμόχωστο, καλώντας τόσο τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τους υπόλοιπους συμμάχους μας, σε ενέργειες που θα έχουν στόχο τον άμεσο τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, και τον τερματισμό του όποιου σχεδιασμού για εποικισμό. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε μπροστά στο οριστικό κλείσιμο του Κυπριακού».

Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει το ψήφισμα, «είναι επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και του πλαισίου που έχει καθορίσει ο Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες. Μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών, θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο».

Ο Δήμος Αμμοχώστου «καλεί όλους να είμαστε ψύχραιμοι, νηφάλιοι και ενωμένοι, ώστε να καταφέρουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην πόλη μας, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου μας».

Σημειώνεται ότι από το πρωί περιπολούσε στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου μία φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ