Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντάται σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 5.55 μμ. ώρα Νέας Υόρκης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα μεταφέρει στον ΓΓ τις διάφορες κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, είτε αυτές αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο, είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις βεβαίως, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης του κράτους και η μετεξέλιξη του σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις Συμφωνίες Κορυφής και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα συναντήσεων του, είπε ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι περιορισμένη η δια ζώσης παρουσία πλειάδας ηγετών.

Ενημέρωσε ότι θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ιράκ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, θα παραθέσει γεύμα προς τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και στις 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσουν οι ομογενειακές οργανώσεις.