Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ολλανδίας επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Χάγη. Ο κ. Ρούτε επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη βοήθεια στην εκκένωση Ολλανδών υπηκόων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας  στην Ολλανδία, είχε στις 8μμ (ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ρούτε, στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Χάγη.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας είπε ότι πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από τόσα χρόνια, σημειώνοντας ότι γίνεται σε ένα μόλις χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη συμπίπτει με την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές απόψεις και ισχυρή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η άμυνα, το  μεταναστευτικό, η περιφερειακή σταθερότητα και θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.  

«Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος στην εκκένωση Ολλανδών υπηκόων από την περιοχή και επεσήμανε τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπογράμμισε επίσης, προστίθεται, τη σημασία της πρωτοβουλίας της για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι έχουν πολλά να συζητήσουν και για την ΕΕ και για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν περάσει 34 χρόνια από τότε που Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Ολλανδία.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εξαίρετες διμερείς σχέσεις, συμφωνούμε επί σημαντικών θεμάτων τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Επισκέπτομαι τη Χάγη, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «σε μια χρονική περίοδο, όπου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη πιο σημαντική εξέλιξη στη χώρα μου από την ίδρυση της, την ένταξη στην ΕΕ, ενώ συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή».

«Πριν από λίγες μέρες ήταν η δεύτερη επέτειος μιας άλλης παράνομης εισβολής, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε.  

Σημείωσε, επίσης, ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής γινόμαστε μάρτυρες ενός άλλου πολέμου, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος, ως το πλησιέστερο  μέλος της ΕΕ στην περιοχή, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Ολλανδό Πρωθυπουργό ότι «πάντοτε απολαμβάνω τις συζητήσεις μαζί σου φίλε Μαρκ και ιδιαίτερα τη σε βάθος προσέγγιση σου σε όλα τα θέματα».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Ρούτε παρέθεσε δείπνο εργασίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ