Μεγάλες αναπτύξεις που αναμένεται να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον στην Κύπρο.

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο των μελών του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, πανεπιστημιακά κτίρια, γήπεδα γκολφ, σχολεία, εμπορικά και οικιστικά κτίσματα.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν ή έχουν τροχιοδρομηθεί το 2023, αναφέρει ο Σύνδεσμος συνθέτουν το προφίλ ενός σύγχρονου κράτους, που επενδύει στο εγχώριο προϊόν του, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσων και των επισκεπτών του, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μετάβαση της Κύπρου σε μια πράσινη εποχή.

Τρία από τα 4 έργα στα οποία κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος, προγραμματίζονται να γίνουν στην Λεμεσό.

Αναφορά γίνετε στο θέρετρο Limassol Hills Golf Resort, το οποίο θα δημιουργηθεί στην κοινότητα της Βάσας.

Στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται σταθμός βιολογικού καθαρισμού του νερού, φωτοβολταϊκό πάρκο και δημόσιοι χώροι πρασίνου.

Για την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται να εργοδοτηθούν περισσότεροι από 2.700 εργαζόμενοι, ενώ με το άνοιγμα του πέραν των 750 ατόμων θα αποκτήσουν θέση εργασίας.

Άλλη μια εξίσου σημαντική επένδυση τόσο για την επαρχία Λεμεσού όσο και για όλη την Κύπρο, είναι το Eagle Pine Golf Resort, που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά της πόλης και η αξία του θα ξεπερνά τα €500 εκατ..

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων εκτιμά ότι το έργο αυτό θα προσθέσει στα ταμεία του κράτους €200 εκατ. και θα εργοδοτήσει 300 άτομα για την υλοποίηση του.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το Limassol Greens που θα δημιουργηθεί πλησίον του Καζίνο και θα κοστίσει €400 εκατ., θα δημιουργήσει 350 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τέλος το πρωτοποριακό έργο Minthis Resort στην επαρχία Πάφου, με συνολικό κόστος στα €500 εκατομμύρια, θα εργοδοτήσει 800 άτομα για την κατασκευή του και 500 για τη λειτουργία του.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των εν λόγω έργων γίνεται βάσει περιβαλλοντικών μελετών, στοχεύοντας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο κλίμα, και προσθέτει ότι  πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, οι αναπτύξεις αυτές συνεισφέρουν «σημαντικά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.