Ως ευνομούμενο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ο κ. Πελεκάνος είπε επίσης πως η Δημοκρατία έχει ενημερωθεί για αυτήν και πως η Νομική Υπηρεσία θα την αξιολογήσει.

«Έχουμε ενημερωθεί για την απόφαση του ΕΔΑΔ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως ευνομούμενο κράτος θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου. Η Νομική Υπηρεσία, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους, θα αξιολογήσει την απόφαση και όσα προκύπτουν από αυτήν», σημείωσε.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, καλώντας το κυπριακό κράτος να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη.

Ο Ππασιάς θεωρείτο για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του.

Αιτητές στην υπόθεση “Βασιλείου και άλλοι εναντίον Κύπρου” είναι οι Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, σύζυγος και τέκνα του Ελληνοκύπριου έφεδρου που είχε εξαφανιστεί εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Όπως αναφέρει το ΕΔΑΔ, 26 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Ππασιάς είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και θάφτηκε ως «άγνωστος» σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές εντόπισαν και επέστρεψαν τα λείψανα στην οικογένειά του το 2000.

Όπως προσθέτει το ΕΔΑΔ, στηριζόμενοι στο Αρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/διερεύνηση) και στο Άρθρο 8 (δικαίωμα για σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι αιτητές αναφέρουν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί με τον αγνοούμενο συγγενή τους και αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει ψυχική οδύνη.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Συνθήκης, αλλά παραβιάστηκε το Άρθρο 8 της Συνθήκης. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 13 σε συνάρτηση με το Άρθρο 8.

Αποφάσισε όπως το εναγόμενο κράτος καταβάλει, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 της Σύμβασης, τα ακόλουθα ποσά: προς την Γεωργία Βασιλείου 18.000 ευρώ πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη, στον Βασίλη Βασιλείου, την Μαρία Βασιλείου και την Αντωνία Βασιλείου από 9.000 ευρώ έκαστος πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη καθώς και 14.356,82 ευρώ προς όλους από κοινού συν ΦΠΑ που μπορεί να χρεωθούν, όσον αφορά το κόστος και τα έξοδα.

Τέλος, απέρριψε τις υπόλοιπες απαιτήσεις των αιτητών για δίκαιη ικανοποίηση.