Σφίγγει ο κλοιός γύρω από μεγάλες ουκρανικές πόλεις, από τις ρωσικές δυνάμεις που τις πολιορκούν, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις -μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία- ο ρωσικός στρατός έχει αναπροσαρμόσει την τακτική του και βομβαρδίζει πια και κατοικημένες περιοχές.

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο και το Κίεβο έχουν ενταθεί, την ώρα που ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για “κρατική τρομοκρατία” σε σχέση με την γενίκευση των επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Έξω από το Κίεβο βρίσκεται ακόμα τεράστια φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, μήκους δεκάδων χιλιομέτρων. Η μη προώθηση της αποδίδεται, από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, στα προβλήματα ανεφοδιασμού της με καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και πιθανόν σε στρατηγική τακτική.

Περικυκλωμένη είναι και η στρατηγικής σημασίας πόλη Μαριούπολη, με μισό εκατομμύριο κατοίκους, περιλαμβανομένων πολλών ομογενών.

Στην πόλη Χερσώνα ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι, στο ποτάμι της πόλης, αλλά τόνισε ότι οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για την επιβίωση της.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, ξεκαθάρισε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, κατά την έκφρασή του, θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της για αφοπλισμό της Ουκρανίας και σύλληψη των νεο-ναζί, κατά την έκφραση του, που κυβερνούν την χώρα.